Bienale ULU

Maribor, 13. 09. 2017 - 16. 09. 2017

9. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije


Festival organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor in v svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon. Tokrat je selekcijo opravila Olga Vujović in po ogledu 53 prijavljenih predstav v tekmovalni program uvrstila devet predstav. V svoji obrazložitvi je zapisala: »Tako sem v tekmovalni program izbrala devet predstav: ker so bile dobro animirane in so izhajale iz lutkovne logike, ker so imele razumljivo zgodbo, pomen in sporočilo, ker so bile vizualno atraktivne in estetske, ker so dobro zvenele (govorna artikulacija in glasba), ker so igralci igrali s srcem in razumom … in na koncu zato, ker sem si jih želela znova ogledati.« Ob tekmovalnih pa je izbrala še štiri predstave v spremljevalni program.

Festival predstavlja izbor iz produkcije slovenskega lutkovnega gledališča, možnost primerjave, strokovne izmenjave in druženja. Gre za osrednji nacionalni festival, ki si zadaja nalogo predstavitve slovenskega lutkovnega ustvarjanja širši domači in mednarodni strokovni javnosti (selektorjem, organizatorjem in direktorjem tujih festivalov in gledališč, kritikom in drugi zainteresirani javnosti), izmenjave znanj in izkušenj, prikaza najzanimivejših vsebin in nagrajevanju najboljših stvaritev. Je praznik lutkovne umetnosti in promocija le-te.

V sklopu festivala bomo izvedli okroglo mizo o statusu samozaposlenih v kulturi in drugih neinstitucionalnih ustvarjalcih s področja lutkovnega gledališča, pripravili pogovore o predstavah, predstavili knjigo Edija Majarona Vera v lutko, pripravili dve razstavi, umetniško inštalacijo, prvič predvajali televizijski film o Milanu Klemenčiču in omogočili strnjen vpogled v lutkovno dogajanje zadnjega obdobja.

Festival bo prav tako organiziral showcase, namenjen mednarodni strokovni javnosti. Petnajst tujih predstavnikov lutkovnih festivalov in gledališč bo spremljalo dogajanje na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije.

Tekmovalni program bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi:

Morana Dolenc, ki je leta 2005 zaključila študij na École Nationale Supérieure des Arts de la Marionnette v Franciji, nato pa tri leta kasneje diplomirala še iz teatrologije na Sorboni. Med letoma 2008 in 2012 je vodila mednarodni lutkovni festival PIF, bila je tudi dolgoletna članica lutkovnega studia ZeKaM, kjer je igrala v številnih uprizoritvah. Trenutno sodeluje s številnimi hrvaškimi in tujimi gledališči ter z mnogimi priznanimi umetniki. Leta 2012 je ustanovila umetniško organizacijo LOFT.

Tin Grabnar, režiser in član gledališča Moment, Gledališke šole Prve gimnazije in Gledališke šole MKC ter vodja gibalnega gledališča Dotik. Ustvaril je vrsto predstav, ki so odmevale doma in v tujini ter za svoje delo prejel več nagrad.

Nika Leskovšek, ki trenutno deluje kot raziskovalka-asistentka na AGRFT, kjer razvija svojo doktorsko disertacijo. Dejavna je kot teoretska in praktična dramaturginja; pri gledaliških predstavah sodeluje z režiserji raznolikih poetik. Piše tudi teoretske razprave in analize na področju sodobnih scenskih praks in sodobne slovenske ne-več-dramske pisave za različne strokovne revije in medije. Je članica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS).

Tekmovalni program:
1. ČUK NA PALICI ( Kulturni zavod Kult / Nika Bezeljak / Laura Zafred)
2. SANJE O ZVEZDI ( Lutkovno gledališče Maribor)
3. BI SE GNETLI NA TEJ METLI? (Lutkovno gledališče Ljubljana)
4. ZVERINICE IZ STRIPA ( Pripovedovalski variete / Stripburger / Forum Ljubljana)
5. O DEČKU IN PINGVINU (Lutkovno gledališče Maribor / Mini teater / Moment)
6. MEDVED IN MALI (Lutkovno gledališče Ljubljana)
7. ZA PETIMI GORAMI (Hiša otrok in umetnosti / Lutkovno gledališče FU-FRU)
8. KAJ PA ČE … (Lutkovno gledališče Maribor)
9. KARELČKOVE ZGODBICE (Lutkovno gledališče Ljubljana)

Spremljevalni program:
1. PIRAT IN LUNA (Lutkovno gledališče Maribor)
2. VIRGINIJA VOLK (Lutkovno gledališče Ljubljana )
3. VIKTORIJA 2.0 (Moment in GT22)
4. PETER KUŠTER (SNG Nova Gorica)

Povezava: Katalog 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije (PDF)


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/bienale-ulu-f