Sprehod skozi čas

Medgeneracijski dokumentarno-gledališki projekt

Foto: Boštjan Lah

V Lutkovnem gledališču Maribor so pripravili medgeneracijski dokumentarno-gledališki projekt z naslovom Sprehod skozi čas, ki ga je omogočil Francosko-nemški kulturni sklad v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji, Goethe-Institutom Ljubljana, Osnovno šolo Toneta Čufarja in Domom Danice Vogrinec.

Ideja za projekt je nastala na podlagi predstave z naslovom Georges (2018, Francija) avtoric Julike Mayer, lutkovne ustvarjalke iz Nemčije, in Mylène Benoit, koreografke iz Francije. Njuna uprizoritev raziskuje odnos med preteklostjo in sedanjostjo ter obuja lutke iz predstav, ki niso več žive. Podobno pot ubira tudi projekt Sprehod skozi čas, ki združuje lutkovno, glasbeno in plesno umetnost. Skozi ustvarjalnost povezuje starejše in mlajše udeležence ter se osredotoča na odnos med generacijami. Med nastajanjem projekta se ustvarjalci – s pomočjo nežive lutke in živega (lastnega) telesa – sprašujejo o odnosu do časa in zgodovine, o tem, kako smo med seboj povezani in kako lahko o tem spregovorimo skozi umetnost.

Lutkovni in plesni izraz pomagata vsem sodelujočim in občinstvu tkati vezi med izkušnjami, spomini, pričakovanji ter domišljijo.

Uporabljene bodo lutke iz predstav Lutkovnega gledališča Maribor: Zakleta princesa (2003), Krst pri Savici (2010), ?zakaj (2011), Ribič Taro (2012) in Rdeča kapica (2017).