Prvo javno predvajanje filma Klemenčič in njegov Gašper

Dokumentarni portret akademskega slikarja Milana Klemenčiča, ki je že leta 1910 v Šturjah pri Ajdovščini ustvaril Malo marionetno gledališče. Kasneje je s svojim dolgoletnim delovanjem postavil temelje slovenskemu lutkovnemu gledališču, ki se lahko primerja s tovrstnimi evropskimi gledališči z veliko daljšo tradicijo.

Že pred prvo svetovno vojno je Milan Klemenčič napisal program o ustanovitvi pravega lutkovnega gledališča na Slovenskem, objavil pa ga je šele po vojni, ko je Ljubljana dobila Slovensko marionetno gledališče. Postal je vodja gledališča, izdelal je tudi lutke in sceno, prevedel besedila za predstave ter izbral igralce. Gledalci so bili navdušeni nad predstavami in nad njegovim znamenitim likom Gašperjem, ki ga je Klemenčič prevzel iz besedil Franca Poccija. Gašper, nemirni duh, ki za vsako stvar najde pravi odgovor, je postal njegov spremljevalec in je tudi v tem primeru rdeča nit portreta.

Deset let se je nato Klemenčič posvečal samo slikanju, zatem pa se je odločil, da bo ustvaril svoje lastno gledališče. Ljudi je povabil na svoj dom na predstavo Sovji grad. Vse je sam tako natančno izdelal, da so figurice pred gledalci dobesedno oživele. Sledila je predstava Doktor Faust, ki pomeni vrh njegove lutkovne umetnosti. Predstava je še danes na repertoarju Lutkovnega gledališča Ljubljana. Je dragocen dokument časa in žlahten delček zakladnice slovenske kulturne dediščine.

Milan Klemenčič je bil tudi prvi, ki se je pri nas preizkusil v barvni fotografiji, lahko pa ga štejemo tudi med prve scenografe in kostumografe.

Scenarij in režija: Magda Lapajne
Strokovno vodstvo: Matjaž Loboda
Direktor fotografije in snemalec: Pavel Jurca
Kreativni grafični oblikovalec: Živko Ratković
Montažerka: Mateja Pevec
Kolorist: Matej Pevec
Mojster zvokovne obdelave: Marjan Drobnič
Oblikovalec glasbe: Blaž Šivic
Pripovedovalec: Bernard Stramič
V vlogi Milana Klemenčiča: Primož Pirnat
V igranih prizorih so nastopili: Iztok Jereb, Areh Mahkovic, Ahac Mahkovic, Bela Manfreda, Jože Lasić, Iztok Bobič
V vlogi Gašperja: Gašper Tič
V igranih lutkovnih prizorih so nastopili: Božo Vovk, Iztok Jereb, Miha Arh, Matevž Müller, Božidar Jokič, Alenka Pirjevec, Sonja Kononenko, Lovro Finžgar, Aja Kobe, Boštjan Sever
Kulturni in umetniški program RTV Slovenija 2016/2017
Producentka: Tanja Prinčič
Odgovorna urednica: Živa Emeršič

Tjaša Bertoncelj, 14. 9. 2017
Film o pionirju slovenskega lutkarstva