Arheologija gledališča: Hamlet

V drugi polovici decembra se bodo v ljubljanski Drami v sodelovanju z RTV Slovenija v okviru programske platforme Arheologija gledališča spomnili uprizoritve Hamlet iz sezone 1994/95. Dramo, ki jo je napisal William Shakespeare, je na oder Drame takrat postavil režiser Janez Pipan. Vlogo Hamleta je prevzel Jernej Šugman, ki je za vlogo prejel Borštnikovo nagrado.

Zgornji foyer, prostor nad Drama Kavarno, je posvečen Jerneju Šugmanu, enemu naših najboljših igralcev. Šugmanov salon je namenjen predvajanju arhivskih posnetkov uprizoritev, pogovorom, predavanjem in druženju. V sodelovanju z Arhivom RTV Slovenija so v Drami letos začeli z novo programsko platformo Arheologija gledališča. Namen je preprost: obuditi spomin na najboljše dosežke Drame, omogočiti ljubiteljem gledališča, strokovnjakom in študentom zgodovinski pregled delovanja Drame. Uprizoritvam, ki so obsojene na to, da z zadnjim zastorom ugasnejo, bodo tako dali novo življenje.

Vsak drugi četrtek sezone 2018/19 bo ob 20.00 v Šugmanovem salonu na ogled ena izmed slovitih uprizoritev Drame, ki so shranjene v bogati zakladnici Arhiva RTV Slovenija. Vstopnina bo namenjena Skladu Jerneja Šugmana, ki ga je ustanovilo Združenje dramskih umetnikov Slovenije in je namenjen štipendiranju nadarjenih gledaliških ustvarjalcev.