Arheologija gledališča: Gagarinova pot

V decembru se bodo v ljubljanski Drami v sodelovanju z RTV Slovenija v okviru nove programske platforme Arheologija gledališča spomnili uprizoritve Gagarinova pot iz sezone 2002/3. Dramo, ki jo je napisal Gregory Burke, je na oder Drame postavil režiser Matjaž Zupančič, igralski kader pa so sestavljali Uroš Fürst, Bojan Emeršič, Jernej Šugman in Brane Grubar.

Zgornji foyer, prostor nad Drama Kavarno, je posvečen Jerneju Šugmanu, enemu naših najboljših igralcev. Šugmanov salon je namenjen predvajanju arhivskih posnetkov uprizoritev, pogovorom, predavanjem in druženju. V sodelovanju z Arhivom RTV Slovenija so v Drami letos začeli z novo programsko platformo Arheologija gledališča. Namen je preprost: obuditi spomin na najboljše dosežke Drame, omogočiti ljubiteljem gledališča, strokovnjakom in študentom zgodovinski pregled delovanja Drame. Uprizoritvam, ki so obsojene na to, da z zadnjim zastorom ugasnejo, bodo tako dali novo življenje.

Vsak drugi četrtek sezone 2018/19 bo ob 20.00 v Šugmanovem salonu na ogled ena izmed slovitih uprizoritev Drame, ki so shranjene v bogati zakladnici Arhiva RTV Slovenija. Vstopnina bo namenjena Skladu Jerneja Šugmana, ki ga je ustanovilo Združenje dramskih umetnikov Slovenije in je namenjen štipendiranju nadarjenih gledaliških ustvarjalcev.