Nove dramske pisave na Festivalu Vzkrik!

Avtor: JSKD

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Društvo KUD Krik organizirata 2. Festival dramske pisave Vzkrik!, ki bo med 24. in 26. marcem gostoval v Mini teatru v Ljubljani.


Festival ponuja sedem novih slovenskih celovečernih dramskih besedil, ki so nastala v sklopu enajstih delavnic dramskega pisanja pod mentorskim vodstvom slovenske dramatičarke Simone Semenič. V obliki bralnih uprizoritev bodo besedila predstavili mladi gledališki ustvarjalci in študentje AGRFT, za besedili pa stojijo sodobni dramski pisci Jaka Smerkolj (Besede, ki jih oči ne vidijo), Iztok Jereb (Lotosov cvet), Tomaž Lapajne Dekleva (Juhuhuhu!), Tjaša Mislej (Skladišče), Zala Simčič (Poker), Mitja Lovše (In kdo bo šel na ples?) in Varja Hrvatin (Kako sem postal lisičje krzno).

Na festivalu bodo v izvedbi mladih režiserjev in igralcev zaživela nova dramska besedila, uprizoritvam pa bodo sledili pogovori z avtorji in ustvarjalci.

V okviru festivala bo organizirana tudi okrogla miza z naslovom Kaj pa dramatika?, na kateri bodo sodelovali dramaturginja in asistentka za področje dramaturgije in študija scenskih umetnosti na AGRFT Zala Dobovšek, publicistka in kritičarka Alja Lobnik, dramaturginja in umetniška vodja SLG Celje Tina Kosi, profesor za dramaturgijo in scenske umetnosti na AGRFT Tomaž Toporišič, gledališka režiserka Mateja Kokol in dramaturginja Iza Strehar.

Okrogla miza bo skozi gledišča gledaliških ustvarjalcev, kritikov, teoretikov in umetniške vodje problematizirala najbolj prezentne probleme sodobne dramatike v slovenskem prostoru, kot so repertoarna politika slovenskih gledališč, vprašanje bralne uprizoritve kot samozadostne uprizoritvene forme ter pozicijo (mladih) dramatikov v gledališču. Sodelujoči bodo odprli tudi vprašanja, ki zadevajo naročanje, uprizarjanje, nagrajevanje, branje in recenziranje dramskih besedil.

Organizator želi s projektom vzpodbuditi nastajanje kvalitetnih slovenskih dramskih besedil in avtorjem dati možnost, da se s svojimi besedili predstavijo strokovni in širši javnosti, hkrati pa med postavitvijo svojega besedila na oder pridobijo neprecenljivo izkušnjo sodelovanja z režiserjem in ekipo ustvarjalcev.

Tematsko in žanrsko raznolika besedila odražajo miselnost in duha nove generacije dramatikov. Jaka Smerkolj v poetskem jeziku problematizira tegobe mlade generacije in njihovo odcepitev od doma. Besedilo Iztoka Jereba je psihološka srhljivka na temo (ne)prostovoljnega ujetništva. Tomaž Lapajne Dekleva predstavi pogled na uprizarjanje slovenske klasike s pozicije ustvarjalcev. Tjaša Mislej v svojem besedilu izrisuje probleme kapitalističnega sveta, medtem ko Zala Simčič skozi igro pokra predstavi manipulativnost odvetniškega poklica. Mitja Lovše raziskuje (razpadajoče) odnose nekdanjih sošolcev, ki so danes akademiki, Varja Hrvatin pa se v svojem besedilu poda na pot metagledališke pravljice o uporništvu proti tiraniji oblasti.

Letošnji festival dramske pisave Vzkrik! predstavlja uvod v 48. Teden slovenske drame. S sodelovanjem obeh festivalov želimo poudariti pomen sodobne slovenske dramske pisave, tako kot literarne zvrsti, kot tudi kot predloge za nadaljnje gledališke nadgradnje. Festival Vzkrik! postaja inkubator, Teden slovenske drame pa celostni promotor sodobne slovenske dramatike.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nove-dramske-pisave-na-festivalu-vzkrik