Nova pošta do nedelje fokusirana na Christopha Schlingensiefa

Avtor: STA

Na Novi pošti se bodo s projekcijami filmov in pogovori poklonili pokojnemu nemškemu filmskemu, gledališkemu in opernemu režiserju, igralcu in piscu Christophu Schlingensiefu. Danes bodo prikazali film Tujci, raus! Schlingensiefov zabojnik, ki mu bo sledil pogovor z umetnikovima tesnima sodelavcema Clausom Philippom in Veronico Kaup-Hasler.


Foto: Sebastijan Horvat

Schlingensief je o filmu Paula Poeta Tujci, raus! Schlingensiefov zabojnik (2002) nekoč dejal, da gre za najboljši film o njem. Opisujejo ga kot vznemirljivo, pronicljivo, zabavno kroniko in refleksijo ene največjih potegavščin javnosti in artivističnih akcij.

Kot na spletni strani navaja Goethejev inštitut, je v turističnem središču Dunaja za en teden uresničil vizijo strahu: zabojnik za izgon azilantov, ki ga je moč interaktivno upravljati, iz katerega se nenehno predvajajo rasistični nagovori takratnega vodje FPÖ-ja Jörga Haiderja in ki je polepljen z njegovimi do tujcev sovražnimi volilnimi plakati.

V okviru Dunajskih slavnostnih tednov je Schlingensief bivalni zabojnik z 12 azilanti postavil neposredno pred opero. Pod motom Tujci, raus! so lahko gledalci na spletu glasovali, kdo od azilantov bo izgnan. V obliki takrat pogosto obravnavane medijske perverzije nadzorovanega zabojnika v slogu resničnostnih šovov, zlasti Velikega brata, je skušal svetovno javnost soočiti z desnim ekstremizmom, ki je pridobival vedno več privržencev.

Schlingensief (1960-2010) je bil enfant terrible, kontroverzni nemški filmski in gledališki režiser, pisec in artivist, pišejo pri Novi pošti in dodajajo: "Njegove umetniške akcije so bile pogosto na meji sprejemljivega, z njimi je dosledno drezal v boleče točke umetniškega establišmenta in družbe. Mediji so o njem in njegovih akcijah radi poročali škandalozno, da se jim ni bilo treba vsebinsko poglabljati vanje."

Med documento v Kasslu leta 1997 so Schlingensiefa začasno celo zaprli, ker je v okviru akcije Mein Filz, mein Fett, mein Hase - 48 Stunden überleben für Deutschland (Moj filc, moja mast, moj zajec - Preživeti 48 ur za Nemčijo) postavil plakat z geslom Ubijte Helmuta Kohla.

Schlingensiefa bo na Novi pošti mogoče pobliže spoznati tudi prek sobotne projekcije filma Teror 2000 (1992) ter nedeljskih projekcij filmov Nemški pokol z motorko (1990) in 120 dni Bottropa (1997). Filmu Teror 2000 bo prek Skypa sledil pogovor z Matthiasom Lilienthalom, ki je bil od leta 1992 do 1999 glavni dramaturg berlinskega gledališča Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz, s katerim je sodeloval tudi Schlingensief.

Na Schlingensiefove akcije, njegovo delo in izročilo se sklicuje sodobna aktivistična skupina Zentrum für politische Schönheit (Center za politično lepoto), ki se v medijih sooča s podobnim šikaniranjem. Njen moto je: Ko politika ne opravlja več svoje vloge, mora to početi umetnost. Lani je odmevala tudi pri nas, ko je repliko spomenika holokavstvu postavila blizu hiše politika skrajno desničarske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD). Skupina bo v fokusu Nove pošte prihodnji teden.

Dogodki nastajajo v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana, ki sta vzpostavila Novo pošto, ter v sodelovanju z Goethejevim inštitutom in Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-posta-do-nedelje-fokusirana-na-christopha-schlingensiefa