Letošnjo delavnico dramskega pisanja na 48. Tednu slovenske drame bo vodil Mateusz Atman

Avtor: PGK

Letošnje delavnice dramskega pisanja zaradi neodložljivih obveznosti v terminu, predvidenem za delavnico, ne bo vodil sloviti poljski dramatik in avtor besedila Naš razred, Tadeusz Słobodzianek. Namesto njega bo letošnjo delavnico dramskega pisanja vodil njegov rojak Mateusz Atman, predstavnik mlajše generacije poljskih dramskih in gledaliških ustvarjalcev.


Ena od osrednjih tem delavnice bo vzpostavljanje in spreminjanje hierarhij v ustvarjalnem procesu, ki je dramatična snov, po kateri je Mateus Atman najbolj poznan. Dramsko besedilo je po Atmanovem mnenju »predbesedilo«, saj se dokončno oblikuje šele v gledališkem ustvarjalnem procesu. Med vsebinskimi izhodišči delavnice dramskega pisanja bo tako preizkušanje različnih hierarhičnih modelov avtorstva (pozicija pisca, režiserja, igralca ali kolektiva kot avtorja predstave), vzpostavljanje kolektivne komunikacije kot ključnega elementa gledališkega procesa ter spodbujanje fleksibilnosti vseh ustvarjalcev v procesu. »Ko se pisec odloči delati na odru, postane proces vaj podoben eksperimentu ali potovanju – nikoli ne veš, kje se bo končalo,« meni Mateusz Atman.

Kot ustvarjalec uporablja različne medije in izrazna sredstva s področja uprizoritvenih umetnosti. Rojen leta 1985 na Poljskem, dela kot režiser, scenograf, avtor videov, pa tudi kot dramaturg, avtor scenarijev in besedil za gledališke in koreografske predstave, koncerte ter umetnosti na preseku med instalacijo in performansom. Sodeloval je z režiserji, kot so Wiktor Rubin, Weronika Szczawińska in Oliver Frljić. Redno sodeluje tudi z Agnieszko Jakimiak, priznano poljsko dramatičarko, dramaturginjo in režiserko.

Razpis za letošnjo štirinajsto delavnico dramskega pisanja je že končan; v soorganizaciji Prešernovega gledališča Kranj, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Kranj in Društva Krik bo potekala od 23. do 27. marca v PG Kranj in Trubarjevi hiši literature v Ljubljani, vsak dan med 10. in 17. uro.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/letosnjo-delavnico-dramskega-pisanja-na-48-tednu-slovenske-drame-bo-vodil-mateusz-atman