Nuša Kalanj bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Nuša Kalanj

Nuša Kalanj, diplomirana dramaturginja ter ena od urednic spletne platforme Koridor – Križišča umetnosti, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Jana Podbevška. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Inventura Vesne Hauschild.


Nuša Kalanj / Foto: Osebni arhiv

V branje priporočam besedilo mlade dramatičarke Vesne Hauschild z naslovom Inventura. Ta drama ali odrska nadaljevanka sledi štirim dekletom, ki se poskušajo znajti v hierarhičnem, kapitalističnem in seksističnem svetu. Kljub temu da prihajajo iz različnih ozadij, imajo različne vizije, osebnosti in izobrazbo, so v podjetju Corpus, ki še edino zaposluje, vržene na dno hierarhije in lahko bi jih primerjali s sužnji. Spopadajo se s problemi, ki jih danes prestaja marsikateri mlad človek, ki si želi vzpostaviti kariero in spodobno življenje; delodajalec noče podpisati pogodbe, urnik se daljša, plača ostaja ista, obveznosti se večajo, prostora za počitek je vedno manj, socialno ali družinsko življenje je praktično tabu tema, komercialna vizija in denar morata pretehtati vse. Poleg tega se besedilo sooča tudi s problemi mlade ženske, ki mora izbirati med kariero in družino, obojega pač ne more imeti. Največja ironija vsega skupaj je ta, da dekleta ne vedo, za koga (ali za kaj) sploh delajo. Nad njimi bdi »Big sister«, kot nekakšen kapitalistični bog, ki s skrivanjem svojega telesa in identitete onemogoča, da bi se junakinje lahko uprle.

Kljub temu da je besedilo nastalo leta 2010, v času ekonomske krize, ki jo je uradno konec, je besedilo še vedno strašljivo relevantno. Vse od zelo očitne kritike kapitalizma do subtilnejših izpostavljanj izumetničenosti delovnih ter domačih odnosov in dejstva, da ob tako močni želji po kariernem uspehu pozabimo nase, je naša realnost. Imamo ambicije, želimo si biti uspešni, bogati, slavni in pomembni, a ljudje smo še vedno narejeni iz mesa in krvi. Zavoljo višjega cilja ne moremo biti tretirani kot roboti in pričakovati, da se bo to obneslo. Oziroma, kot pravi besedilo, lahko obvladamo svojo naravo, ne moremo je pa premagati.

Štafeto predajam dramaturginji, piski in prijateljici Kaji Novosel, ki vem, da jo bo z veseljem sprejela, ter katere mnenje in razgledanost zelo cenim.

 

Povezava: Vesna Hauschild: Inventura


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nusa-kalanj-bere-sodobno-slovensko-dramo