Študenti tudi tokrat navdušili

Avtor: JSKD

Med 9. in 11. marcem se je v Gledališču Glej v Ljubljani zgodil že tretji festival Glej, ŠtudenTeater 3.0.


Foto: Neža Oblak

V okviru projekta JSKD in Gledališča Glej, ki študentom ne-akademijskih smeri nudi priložnost za gledališki izraz in avtorske stvaritve, se je v treh dneh zvrstilo osem predstav ustvarjalcev mlade generacije, ki so nastale pod mentorskim vodstvom poklicnih gledaliških ustvarjalcev: režiserk Tjaše Černigoj, Ajde Valcl, Zale Sajko in Mateje Kokol, performerke Leje Jurišič, igralca Uroša Kaurina, režiserja Zorana Petroviča ter dramaturga in režiserja Marka Bratuše.

Brezplačne vstopnice za prav vse predstave so zelo hitro pošle, največ navdušenja pa je brez dvoma požela monodrama z naslovom Predstava v izvedbi Doris Barat.

Projekt ŠtudenTeater, ki je nastal leta 2015 v sodelovanju JSKD in Gledališča Glej Ljubljana, se je razvil na podlagi opažanj, da imamo v Sloveniji izjemno razvito srednješolsko gledališče, medtem  ko je študentski teater v našem gledališkem prostoru izredno slabo zastopan. Na prehodu na fakultete so mladi ustvarjalci vrženi v prazen prostor in če želijo ustvarjati gledališče, se morajo organizirati sami. A kako na fakulteti s 1000 ali 2000 študenti najti somišljenike in formirati skupino, kako zagotoviti prostor za vaje in v sklepni fazi primeren oder?

Tovrstne težave poskuša reševati ŠtudenTeater, katerega koordinatorji so Inga Remeta, Matjaž Šmalc ter Marko Bratuš, in ki študentom, lačnim gledališkega ustvarjanja, nudi infrastrukturno in organizacijsko pomoč. Skupinam, ki so se formirale znotraj projekta, omogoča prostor za vaje, prostor končne produkcije v gledališču Glej in mentorja, poklicnega gledališkega ustvarjalca, ki jih med procesom nastajanja predstave vodi, jim svetuje in jih usmerja.

V okviru projekta je v treh letih nastalo 18 izvirnih, svežih in lucidnih predstav.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/studenti-tudi-tokrat-navdusili