Začenjajo se promocijske aktivnosti za Škofjeloški pasijon 2021

Avtor: STA

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona, s katerimi Škofja Loka ohranja pasijonsko kondicijo do prihodnje uprizoritve pasijona, prinašajo obogaten program. V obdobju od 9. marca do 21. aprila se bo zvrstilo devet dogodkov. Odprli bodo novi osrednji informacijski prostor pasijona, začenja pa se tudi promocija naslednje uprizoritve leta 2021.


Škofjeloški pasijon 2015 / Foto: Jure Nastran

Po tem ko je škofjeloška občina pred letom dni uradno prejela certifikat o vpisu Škofjeloškega pasijona na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, je letos v sodelovanju s škofjeloškimi društvi in ustanovami pripravila še bolj pester program pasijonskih dni, obogaten z dodatnimi projekti in prireditvami, je na včerajšnji novinarski konferenci v Škofji Loki povedal župan Miha Ješe.

Kot je pojasnil, se začenja triletno obdobje do naslednjega uprizoritve Škofjeloškega pasijona, kar je koledarsko sicer relativno dolgo obdobje, organizacijsko pa ne, zato so že stekle nekatere priprave, zlasti kar se tiče promocije. Z obiskom uprizoritve pred tremi leti so bili namreč zadovoljni, a bi si želeli tudi več gostov iz tujine, zato se že začenja promocijska kampanja za uprizoritev leta 2021.

V ta namen so pripravili posebno zgibanko, ki so jo letos že predstavili na turističnem sejmu v Münchnu, v pasijonskem času pa se bodo udeležili tudi srečanja na Madžarskem in na Hrvaškem. "Pripravljeni smo, da Škofjeloški pasijon ponesemo tudi v tujino," je dejala nova koordinatorica za Škofjeloški pasijon Agata Pavlovec.

V Škofji Loki na Mestnem trgu bodo 23. marca odprli tudi Pasijonsko sobo, ki bo osrednji informacijsko-predstavitveni prostor Škofjeloškega pasijona. To bo živ interaktivni prostor, na stene katerega se bodo podpisali sodelujoči na dosedanjih uprizoritvah pasijona od leta 1999 do 2015 in tudi na vseh prihodnjih.

Med glavnimi cilji letošnjih Dnevov škofjeloškega pasijona je tudi popularizacija Romualdove poti, ki so jo odprli lani oktobra in na katero so že letos povabili škofjeloške osnovnošolce. To pot bi radi vključili tudi v program vseh gorenjskih in nato v šolskem letu 2020/21 še v program vseh slovenskih osnovnih šol.

Dnevi Škofjeloškega pasijona se začenjajo v petek, 9. marca s Pasijonskem dnem, na katerem bodo predstavili nove Pasijonske doneske, katerih osrednja tema so tokrat postni prti. Hkrati bodo odprli slikarsko razstavo Marte Jakopič Kunaver in dokumentarno razstavo Škofjeloški pasijon - Processio Locopolitana.

V stari dekaniji bodo 17. marca pripravili Pasijonski večer v Stari Loki, 24. marca pa bodo na Mestnem trgu potekale pasijonske delavnice in prikazi izdelovanja ter pokušina pasijonskih jedi, medtem ko bodo loški skavti na Cankarjevem trgu izdelovali večmetrsko butaro velikanko, ki bo do velike noči krasila vhod v cerkev sv. Jakoba.

V špitalski cerkvi na Lontrgu bo 4. aprila pasijonski koncert Sedem poslednjih besed Kristusa na križu Josepha Haydna, ki ga bo izvedel godalni kvartet Belebend. V Športni dvorani Trata pa bo 14. aprila uprizorjen Ribniški pasijon, ki je eden redkih pasijonov v Evropi, v katerem se v živo izvaja rock glasba.

Dogajanje se bo sklenilo dan pred obletnico smrti patra Romualda, 21. aprila, ko bo Kapucinski samostan odprl svoja vrata in pripravil Romualdov dan, potekal pa bo tudi voden ogled po Romualdovi poti po 13 postajah mestnega jedra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacenjajo-se-promocijske-aktivnosti-za-skofjeloski-pasijon-2021