Predstava ljubljanske Drame Zid, jezero na gostovanju v Beogradu

Avtor: STA

Na odru Narodnega gledališča v Beogradu bo nocoj gostovala SNG Drama Ljubljana s predstavo Dušana Jovanovića Zid, jezero. Gre za intimno dramo na temo ljubezenskih odnosov in grajenja zidov med posameznikoma, ki jo je režiral srbski režiser mlajše generacije Miloš Lolić.


Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Zgodba se dogaja v dnevni sobi, ki sta jo nepopravljivo sprta zakonca Rudi in Lidija že davno pregradila z zidom. Zid je postavil Rudi kot maščevanje Lidiji, ki je zavrnila njegov predlog za formalno ločitev. Rudi in Lidija, igrata ju Branko Šturbej in Polona Juh, vsak svojemu obiskovalcu, Sošolki in Zdravniku, ki ju igrata Saša Mihelčič in Saša Tabaković, pripovedujeta o dramatičnih dogodkih izpred 14 let, ki so usodno zarezali v njuno povsem običajno življenje v idilično lepem okolju Blejskega jezera in ga za vselej spremenili.

Rudi in Lidija po svoje interpretirata in mozaično povezujeta pretekle dogodke. Na odru lahko spremljamo paralelno pripoved skozi dvojno optiko in v teh razkorakih prepoznavamo tipiko nekega krhajočega se razmerja. Vendar pa gre pri Jovanovićevi igri in tudi v Lolićevi uprizoritvi za usodnejše stvari: za ljubezen, seksualnost, norost, obsesije in ne nazadnje za postopno ugašanje strasti, s katero počasi ugaša tudi življenje, so vsebino opisali v ljubljanski Drami.

Scenografijo predstave, ki je premiero v okviru slavnostne sezone ob 150-letnici Dramatičnega društva doživela lani oktobra, podpisuje Jasmina Holbus. Kostumografka je bila Sara Smrajc Žnidaršič, dramaturginja Darja Dominkuš, lektorica Tatjana Stanič, oblikovalec luči pa Aleš Vrhovec.

Kot piše srbska tiskovna agencija Tanjug, bo Narodno gledališče v Beogradu v Ljubljani gostovalo v maju na Drama festivalu s predstavo Nebeško kraljestvo v režiji Jerneja Lorencija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-ljubljanske-drame-zid-jezero-na-gostovanju-v-beogradu