V SNG Maribor pripravljajo baletni večer sodobnih koreografij Leva desna, leva desna

Avtor: STA

Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo v petek premierno izvedel baletni večer sodobnih koreografij Leva desna, leva desna v koreografiji Gaja Žmavca, Edwarda Cluga in Alexandra Ekmana. V trojčku Maestro, Hill Harper's Dream in Left Right Left Right bodo nastopili solisti in ansambel Baleta SNG Maribor.


Foto: Tiberiu Marta

Maestro je koreografska noviteta mladega slovenskega baletnega plesalca in koreografa Gaja Žmavca, ki je po njegovih besedah nastala iz navduševanja nad velikimi deli klasične glasbe. Osnovni koncept sodobne koreografije na glasbo Antonina Dvoraka nastaja za 24 plesalcev, ki bodo skozi gib ponazorili orkester, muzo in dirigenta.

Kot so sporočili iz SNG Maribor, se je avtor ob abstraktni scenografski postavitvi med ustvarjalnim procesom naslonil na zanimiv in očem širše množice skrit proces kreiranja in nastajanja zvoka. Kostumografinja in asistentka koreografa je Tetiana Svetlična, scenograf Marko Japelj.

Hill Harper's Dream je umetniški vodja mariborskega Baleta Edward Clug postavil v začetku leta 2013 za operno hišo v Zürichu in ga želi zdaj predstaviti tudi slovenskemu občinstvu.

Glasbena zasedba, glasbo je napisal Milko Lazar, s surrealizmom prežetega dela Hill Harper's Dream je po navedbah SNG Maribor nekoliko nenavadna in teži k transcendentalni eteričnosti, saj jo sestavljata dve harfi.

Po Clugovih besedah se iz naslova koreografije sugestivno kaže in duhovito združi vizualna in zvočna podoba predstave. Kot pojasnjuje avtor, se Hill Harper's Dream ne dogaja visoko v gorah niti na ravnem polju, ampak nekje vmes, to je na 212 centimetrov visokem hribu.

Omenjeni vplivi se odražajo v celovitem estetskem diapazonu in prečiščeni koreografski atmosferi, ki s svojo fantazijsko simboliko trka neposredno na naše nezavedno in obiskovalcu z bogato paleto plesne ekspresije naslika nov sveženj še nedoživetih sanj.

Scenograf je Marko Japelj, asistent koreografa Matjaž Marin, harfistki Natalija Ristić Puzigača in Anja Kožuh.

Left Right Left Right je delo švedskega koreografa Alexandra Ekmana, ki se z globoko meditativnim preizpraševanjem posveča predvsem iluminaciji bivanjskih simptomov današnjega človeka.

S svojim neobičajnim smislom za humor, naglimi plesno dramaturškimi preobrati, številnimi elementi presenečenja in premišljenimi izpeljavami ustvarja koreografije, s katerimi se lahko marsikdo poistoveti, najde navdih ali celo poišče ključ do rešitve navidezno nerešljivega problema, sporočajo iz SNG Maribor.

Koreografijo Left Right Left Right je Ekman ustvaril za haaški Lucent Danstheater v začetku leta 2012, po praizvedbi v Haagu pa bo doživela svojo prvo postavitev na velikem odru mariborskega Baleta. Glasba je delo Mikaela Karlssona, oblikovalec luči je Tom Visser, asistent koreografa pa Fernando Troya.

Pred premiero bo v SNG Maribor odprtje likovne razstave akademskega slikarja Mitje Ficka, akademskega kiparja Primoža Puglja ter oblikovalke Bojane Kovačič Zemljič z naslovom Trosi. Umetniški projekt reinterpretira komunikacijske in tranzitne prostore kulturne ustanove ter komunicira na način, da obiskovalce preseneti s trenutkom vizualne umetnosti tam, kjer že stoletje vlada scenska.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-maribor-pripravljajo-baletni-vecer-sodobnih-koreografij-leva-desna-leva-desna