Predstavitev nove publikacije Romane Ercegović Obredno gledališče

Avtor: SLOGI

Slovenski gledališki inštitut vabi na predstavitev nove publikacije "Obredno gledališče. Od misterijev matriarhalne Evrope do obujanja svetosti v gledališču našega časa" avtorice Romane Ercegović, ki bo v torek, 6. marca 2018, ob 18. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).


Foto: Arhiv SLOGI

Dr. Romana Ercegović (1972, Ptuj) se je po končanem diplomskem študiju dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (1998) odločila za samostojno ustvarjalno pot. Leta 2000 je ustanovila Studio za raziskovanje obrednih oblik gledališča ter se posvetila preučevanju starodavnih kultur sveta in odkrivanju novih možnosti gledališke umetnosti. Samostojne avtorske stvaritve je predstavila doma in v tujini. Ob umetniškem raziskovanju svoje zanimanje tudi znanstveno usmerja k področju obrednega gledališča. Leta 2004 je končala magistrski študij na Lesley University v Cambridgeu, Združene države Amerike, doktorat znanosti na področju dramaturgije pa je pridobila na Univerzi v Ljubljani leta 2013 (mentor doc. dr. Blaž Lukan). Njena novoizdana knjiga je predelava doktorske disertacije Sodobno obredno gledališče: grški misteriji in njihov vpliv na revitalizacijo obrednosti v gledališču 20. in 21. stoletja.

Vili Ravnjak je v spremni besedi zapisal, da knjiga »predstavlja znanstveno temeljit, študijsko multidisciplinaren pregled najstarejše zgodovine in antropologije gledališke umetnosti, je pa tudi prikaz stanja v modernem oziroma sodobnem svetovnem in slovenskem obrednem gledališču. /…/ Način razmišljanja Romane Ercegović odlikuje nekonvencionalen miselni pristop. Njeno pisanje kaže, da gre za tankočutno umetnico ter pronicljivo in neobremenjeno intelektualko. Kot pove sama na začetku knjige, je proučevanje zgodovine zanjo 'smiselno le, če prinaša globlje razumevanje, ki preobraža neravnovesja preteklosti in daje navdih za sedanjost'. /…/ Ercegovićeva v nasprotju s prevladujočimi patriarhalnimi zgodovinskimi in teatrološkimi koncepti ter paradigmami vnaša v te razprave svežino in neobičajno provokativnost, saj razmišlja zunaj patriarhalnih miselnih struktur; njene argumentacije temeljijo na drugačnem (žensko subtilnem) doživljanju in razumevanju stvarnosti. V njenem delu je prisoten duh, ki je bil stoletja in tisočletja izrinjen iz evropske zavesti. Gre za matriarhalni civilizacijski princip, ki ga podrobno razčlenjuje preko religijske in umetniške (gledališke) prakse elevzinskega misterija.«

Knjigo bosta predstavili avtorica Romana Ercegović in urednica Ana Perne.

Obenem SLOGI vabi, da si rezervirate čas tudi za predstavitvi še dveh novih publikacij: Franci Križaj: v varnem pristanu ustvarjalnega nemira avtorice Mojce Kreft, ki bo v četrtek, 15. marca ob 18. uri, in Aplavz tržaškemu gledališkemu ansamblu iz let 1945–1965 avtorice Bogomile Kravos in izdajatelja Založništvo tržaškega tiska – Editoriale stampa triestina, ki bo v ponedeljek, 12. marca ob 16. uri. Predstavitvi bosta v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavitev-nove-publikacije-romane-ercegovic-obredno-gledalisce