Janko in Metka na mariborskem odru še vedno navdušujeta

Avtor: STA

Na Malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bodo danes jubilejno že 150. odigrali predstavo za otroke Janko in Metka v režiji Roberta Waltla, ki je nastala v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana. Od premiere pred osmimi leti si je predstavo ogledalo 24.000 gledalcev, so sporočili iz gledališča.


Foto: Damjan Švarc

Gledališka pravljica s petjem in plesom je priredba znane pravljice bratov Grimm, ki jo je spisal Andrej Rozman Roza.

"Sodobno interpretacijo znamenite pravljice o Janku in Metki v gledališkem besedilu za otroke Andreja Rozmana Roze je Mini teater naročil v želji, da bi spodbudil pisanje sodobne slovenske dramatike za otroke. Naslov je enak, tudi zgodba je enaka, enaki so junaki, vendar pa je kljub temu v predstavi vse drugače," izpostavljajo v SNG Maribor.

V vlogi Janka in Metke nastopata Nejc Ropret in Mirjana Šajinović. Milada Kalezić in Bojan Maroševič sta njuna starša, Irena Varga pa teta Žeralda, ki ima z njima posebne načrte.

Scenografija je delo Sanje Jurca Avci, ki je zanjo leta 2011 na mednarodnem otroškem gledališkem festivalu Pozorište Zvezdarište v Beogradu prejela nagrado za najboljšo scenografijo.

Kostumografijo podpisuje Ana Savić Gecan, glasbo je prispeval skladatelj Slavko Avsenik ml., oblikovalec svetlobe je Franci Rampre, lektor Janez Bostič, oblikovalka maske Mirjana Djordjević.

Od premiere 3. septembra 2010 si je predstavo ogledalo 24.000 gledalcev na 102 ponovitvah v matični hiši ter na 48 gostovanjih po Sloveniji in v tujini.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/janko-in-metka-na-mariborskem-odru-se-vedno-navdusujeta