Martin Pečan bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Martin Pečan

Martin Pečan, študent drugega letnika anglistike in primerjalne književnosti, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok kolega Bineta Debeljaka. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da bralcem in bralkam portala SiGledal v branje priporoči tekst Matjaža Briškega Križ.


Martin Pečan / Foto: Peter Pečan

Križ je pesniško filozofska drama enodejanka v osmih prizorih, v kateri avtor naslavlja večne "križe" bivanja, trpljenja in nesmisla, s katerimi se sooča slehernik. Spretno sprevračanje pomena besed in uporaba besednih iger ter jezikovnih figur se odražata v sprevračanju svetega in posvetnega, dobrega in slabega ter božjega in človeškega.

»Gospa, svetost je stvar vidika in midva sva zares svetnika,« povsem adekvatno utemelji svojo svetost slaboumni vajenec za tesarja, ki sicer umre na križu kot heretik. Zakaj pa ne ... V svojem povsem solipsističnem svetu je umrl kot svetnik s solzami sreče v očeh. Iz grešnika v križanega, iz rablja v žrtev, iz mučenika v svetnika – zelo tanka je ta meja, Nietzsche bi se strinjal. Naj tvoj križ postane zate svet in srečen boš! Žal živimo v resničnem svetu, kjer stvari niso tako preproste  težko je biti solipsist. Zato bi uporabil to priložnost še za kratek oglas  kupim sveti križ, cena ni ovira.  

Štafetno palico bi predal Tani Benčan, Lukasu Debeljaku in Mihi Zemljiču.

 

Povezava: Matjaž Briški: Križ


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/martin-pecan-bere-sodobno-slovensko-dramo