Gostovanje predstave Roberta Castella v Španskih borcih

Avtor: CK Španski borci

Predstava Roberta Castella "In girum imus nocte (et consumimur igni)" (Hodimo ponoči, prevzeti od ognja) bo gostovala v torek, 27. februarja, ob 20. uri v Centru kulture Španski borci.


Foto: Ilaria Scarpa

Predstava, ki se giblje na presečišču plesa, gledališča in filma raziskuje popotovanje skozi svetlobo in temo, v katerem skuša iskati oblike človekovega neprestanega trpljenja ter gledalca, skozi hipnotičen ritem, pripeljati do empatije do nastopajočih.

Roberto Castello je med ustanovitelji italijanskega sodobnega plesa verjetno najbolj ideološko angažiran in politično kontroverzen koreograf. V zgodnjih osemdesetih je nastopal s Teatro Danza la Fenice (Carolyn Carlson), s katerim je ustvaril tudi svojo prvo koreografijo. Je eden izmed ustanoviteljev italijanske moderne plesne skupine Sosta Palmizi, ki je bila ustanovljena leta 1984. Leta 1993 pa je nato ustanovil svoj ansambel in ki poimenoval ALDES. Med drugimi nagradami je osvojil nagrado Ubu leta 1986 in 2003 ("Il Cortile" / "Il migliore dei mondi possibili").

Vse od leta 1996 je bil kustos na raznovrstnih festivalih in umetniških prizoriščih. Od leta 2005 pa polega tega poučeval še digitalno koreografijo na Accademia delle Belle Arti di Brera v Milanu. Od leta 2008 s skupino ALDES vodi projekt "SPAM! rete per le arti contemporanee ", kamor sodi organizacija rezidenc, več programskih prireditev, delavnic, javnih diskusij in didaktičnih dejavnosti. V času svoje kariere je Castello sodeloval s številnimi umetniki in organizacijami kot so Peter Greenaway, Eugène Durif, Rai3 / Fabio Fazio in Roberto Saviano, Studio Azzurro.

Večer sodi v sklop sezone 2017/2018, v kateri Zavod EN-KNAP obeležuje kar dve obletnici. EnKnapGroup je namreč v letu 2017 praznoval svojo prvo dekado, v kateri se je mlada in nadebudna skupina razvila v zrel plesni ansambel z izjemnim repertoarjem, pri katerem sodelujejo tudi najbolj uveljavljeni evropski koproducenti. V letu 2018 pa mineva že 25 let, odkar je Iztok Kovač, plesalec in koreograf, ustanovil Zavod EN-KNAP, nevladno organizacijo, ki je v četrt stoletja delovanja neizbrisno zaznamovala slovensko in svetovno plesno prizorišče.

Predstava In girum imus nocte (et consumimur igni) gostuje v okviru mednarodnega programa Uvoz-Izvoz Zavoda EN-KNAP, ki v Španske borce kontinuirano prinaša vrhunsko mednarodno produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gostovanje-predstave-roberta-castella-v-spanskih-borcih