Koreografska retrospektiva Valentine Turcu ob 25-letnici njenega ustvarjanja v SNG Maribor

Avtor: STA

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor se bo z današnjo uprizoritvijo velike uspešnice Romeo in Julija na glasbo Sergeja Prokofjeva začela koreografska retrospektiva letošnje dobitnice nagrade Prešernovega sklada Valentine Turcu ob 25-letnici njenega ustvarjanja v tej hiši. Konec tedna sledita še baleta Carmen in Jevgenij Onjegin.


Foto: Tiberiu Marta

"V velikih mojstrovinah modernega časa je koreografka Valentina Turcu našla svoj neusahljiv vir umetniške inspiracije, ki jo skozi pretanjeno in obenem čustveno močno ekspresijo ter z neprecenljivim čutom do gledališča vedno znova preoblikuje v koherentno plesno mojstrovino. Prav zaradi vizionarskih idej, edinstvenega in visokoestetskega koreografskega rokopisa, nezmotljivega dramaturškega ritma in perfekcionizma, ki so se jasno pokazali že na začetku njenega umetniškega raziskovanja, jo lahko danes občudujemo kot zrelo ustvarjalko v zahtevnem žanru dramskega baleta," so ob tej priložnosti sporočili iz SNG Maribor.

Valentina Turcu je začela ustvarjati v Mariboru najprej kot baletna plesalka, pomemben mejnik pa je kot koreografinja prestopila leta 1998, ko je z Edwardom Clugom ustvarila izjemno uspešni Tango. "Veliko raznovrstnih rokopisov, kulture, literature in estetike je šlo skozi moje telo, a konstantno sem vedela, da nisem narejena za to, da bi sledila vizijam drugih. Naposled sem sama začela ustvarjati predstave in končno začutila popolno ustvarjalno svobodo," je povedala v nedavnem pogovoru.

Njen opus zajema okoli 125 različnih del, ob jubileju bodo predstavili njene največje uspešnice. Neoklasični balet Romeo in Julija na glasbo Sergeja Prokofjeva je na sporedu danes, triler Carmen na glasbo Rodiona Ščedrina in balet Jevgenij Onjegin po motivih romana v verzih Aleksandra Sergejeviča Puškina pa bosta na ogled v petek in soboto. Za slednjega je Valentina Turcu prejšnji teden prejela nagrado Prešernovega sklada za vrhunske dosežke v plesni umetnosti v zadnjih dveh letih v Sloveniji.

Za Romea in Julijo je leta 2013 prejela nagrado Pie in Pina Mlakarja za izjemne dosežke pri režiji in koreografiranju baleta. Prvič je bil izveden jeseni 2012 v Mariboru, nato pa je doživel še zelo uspešne postavitve v Latvijskem nacionalnem baletu v Rigi ter v francoskem Metz Metropole.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/koreografska-retrospektiva-valentine-turcu-ob-25-letnici-njenega-ustvarjanja-v-sng-maribor