Fant, dekle in gospod v režiji Mateje Kokol v Drami SNG Maribor

Avtor: SNG Maribor, STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 16. februarja 2018, na Malem odru premierno izvedla dramo Fant, dekle in gospod v režiji Mateje Kokol. Gre za prvo uprizoritev besedila Vinka Möderndorferja, ki se poigrava z odnosom med iluzijo in resničnostjo, umetnostjo in vsakdanjim življenjem. Igrajo Liza Marija Grašič, Timon Šturbej in Kristijan Ostanek.


Foto: Damjan Švarc

Vinko Möderndorfer sodi med najplodovitejše slovenske gledališke ustvarjalce srednje generacije. Že dvakrat je prejel Grumovo nagrado za najboljšo novo slovensko dramo; njegovo najnovejše besedilo Fant, dekle in sivolasi gospod pa je bilo nominirano za nagrado.

Fant osvaja dekle, ki jo je povabil na večerjo. Neroden je in nespreten, kot so zaljubljeni fantje pogosto. Ko ga razočarana mladenka zapusti, ga s kopico pripomb obsuje starejši gospod. Zdi se dobronameren, pa tudi zoprn: svetuje in kritizira, ponaša se z lastnimi izkušnjami in ostrim cinizmom … Izkaže pa se, da ne gre za vsiljivega natakarja, pač pa za profesorja gledališke igre. Fant se ni slabo odrezal na prvem ljubezenskem sestanku, temveč pri vaji iz improvizacije; v dekle pa je zares zaljubljen in že nekaj časa sta par. Skupaj tudi študirata na gledališki akademiji.

Z varljivo mejo med resničnostjo in iluzijo se igra Fant, dekle in sivolasi gospod poigrava vseskozi, vztrajno jo tudi tematizira, saj se ukvarja s preizpraševanjem temeljev igralske umetnosti. Pred nami razgrne gledališko delavnico, v kateri pa se odpirajo tudi vprašanja iz osebnega življenja obeh mladih študentov, njuna travmatična doživetja in načini reševanja samega sebe ... prek teh pa strahovi, nemoč in želja po uspehu, ki so lastni današnji generaciji mladih. Na drugi strani pa zrela izkušnja, ki se dvoumno meša s cinizmom in z manipulativnostjo učitelja, ki tudi sam niha med razočaranjem in vero v umetnost.

V tej igri, ki kaže mojstrstvo dramskega pisanja, so vprašanja gledališke umetnosti pretanjeno vpeta v psihosocialno okolje in žive probleme današnje slovenske družbe.

"Besedilo zelo spretno preigrava prizore iz vsakdanjega življenja, v katerih se lahko zelo hitro prepoznamo, in gledališko delavnico ter reaktualizira večno temo razmerja med iluzijo in realnostjo na spreten, tudi svež način," je na današnji novinarski konferenci povedala tudi umetniška vodja Drame SNG Maribor Diana Koloini. Pomembno se ji zdi, da slovenska gledališča uprizarjajo nova slovenska besedila, hkrati pa da dajejo priložnost mladim gledališkim ustvarjalcem, kar se je pri tem projektu tudi zgodilo.

Prvo uprizoritev besedila je režirala Mateja Kokol. Režiserka najmlajše generacije, doma iz Maribora, se je v Drami SNG Maribor uspešno predstavila že z uprizoritvijo Razlogi za srečo. V tokratnem projektu jo je najbolj pritegnil odnos dveh različnih generacij skozi perspektivo umetnosti. "Predstava razpira teme bivanja skozi gledališče, skozi gledališko ustvarjanje. Odpira teme, ki so nam vsem blizu," je pojasnila režiserka.

"Z ekipo smo poskušali predvsem preizpraševati resničnost. Odpirali smo vprašanje, kaj je bolj resnično - je življenje bolj resnično od gledališke predstave ali pa je gledališka predstava bolj resnična kot dejanska resničnost," je dodala.

To v današnjem svetu množične manipulacije ni tako lahko vprašanje, je dodal Kristijan Ostanek, ki igra gospoda. Kot je povedala Koloinijeva, so v dogovoru z avtorjem besedila priredili naslov predstave, tako da so izpustili besedico sivolasi, saj Ostanek "še ni tako siv, je pa vendarle dovolj zrel".

Študent je novi član igralskega ansambla Drame SNG Maribor Timon Štubej, dekle pa gostujoča mlada igralka Liza Marija Grašič. "Mislim, da bo za gledalce zelo zanimivo, da vidijo ozadja, kako nastaja predstava, proces ustvarjanja vloge, kaj se dogaja v igralcih in podobno," je še povedal dramaturg Vili Ravnjak.

Scenografinji predstave sta Mateja Kokol in Iris Kovačič, kostumografinja Iris Kovačič, oblikovanje zvoka in giba podpisujejo sz3, lektorica je Mojca Kolar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/fant-dekle-in-gospod-v-reziji-mateje-kokol-v-drami-sng-maribor