Sindikat za umetniški prekariat?

Avtor: SMG

Pogovor o izzivih sindikalnega organiziranja bo potekal v četrtek, 15. februarja, ob 20. uri na Novi pošti (Robbova ulica 15, 1000 Ljubljana) v prostoru, ki ga programsko skupaj upravljata javni zavod Slovensko mladinsko gledališče in nevladna organizacija Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost.


Foto: Sebastijan Horvat

Kot so zapisali v Slovenskem mladinskem gledališču, se na uprizoritveni sceni ustvarjalci že vrsto let soočajo s slabšanjem pogojev za delo in ustvarjanje. "Na eni strani imamo obstoječe sindikate, stanovska društva in zagovorniške organizacije ter njihove številne pobude za izboljšanje stanja, na drugi pa ministrstvo, ki nenehno sprejema odločitve brez dialoga s strokovno javnostjo.

Kako bi se morali organizirati, da bi skupaj zaustavili uničujoče trende zniževanja standarda dela in delovanja? Na kakšen način, če sploh, lahko sindikati zastopajo umetniški prekariat in kakšne so njihove realne omejitve? Kakšne so druge oblike povezovanja? Kaj bi morali zahtevati, da bi se stanje izboljšalo? Kako reformirati status samozaposlenih v kulturi, da bo omogočal človeka vredno življenje? S kom se samozaposleni v resnici pogajajo o pogojih svojega dela in kaj vse je treba urediti, da bo njihovo delo sploh mogoče?

K sodelovanju na pogovoru o sindikaliziranju prekariata s fokusom na uprizoritvenih umetnostih smo povabili predstavnike sindikatov, stanovskih društev in zagovorniških organizacij: Branimirja Štruklja (SVIZ – Sindikat za vzgojo, izobraževanje, znanost in kulturo Slovenije), Denisa Miklavčiča (Glosa), Sašo Pavček (ZDUS – Združenje dramskih umetnikov Slovenije), Marka Funkla (Sindikat prekarcev) in Tjašo Pureber (Društvo Asociacija)."

Pogovor bo vodila Kristina Božič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sindikat-za-umetniski-prekariat