Tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – plesna miniatura 2018

Avtor: JSKD

V soboto, 17. in nedeljo, 18. februarja se bo v Centru kulture Španski borci na Zaloški 61 v Ljubljani odvilo 26. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – plesna miniatura 2018. V osmih kategorijah se bo predstavilo 117 sodelujočih.


Foto: Matija Lukič

Namen prireditve OPUS 1 je spodbujanje plesalk in plesalcev med 8. in 24. letom k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Mnogi nekdanji udeleženci OPUS-a se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.

Vsakoletne predpisane teme naj bi mlade plesalce spodbudile h kritičnemu razmišljanju o posameznih vprašanjih ter jim predstavljale povod za spoznavanje, raziskovanje in ustvarjanje. Letošnja tema z naslovom Včerajšnji dnevi plešejo z menoj, plesalce spodbuja k razmisleku o kulturni dediščini.

UNESCO je leto 2018 razglasil za evropsko leto kulturne dediščine. Zato tudi letošnja tema OPUS-a želi spodbuditi ustvarjalnost skozi kulturno dediščino, ki jo razumemo kot odsev in izraz vrednot, identitet, etnične pripadnosti, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij.

Mladi plesni ustvarjalci so lahko plesno raziskovali bodisi svojo najožjo družinsko dediščino, na primer z raziskovanjem podstrešij in kleti svojih dedkov in babic, bodisi v svojem kraju ali v širši okolici. Mentorji so jih spodbujali k obravnavi tako snovne kot nesnovne dediščine, na primer naravnih in kulturnih znamenitosti, šeg, navad, običajev, tradicionalnih dogodkov, …

Program prireditve OPUS 1 se bo v soboto pričel ob 11.00 za starostno skupino A1 in ob 16.30 za starostno skupino A2, v nedeljo pa ob 12.00 za starostno skupino B in ob 17.30 za starostno skupino C.

Vstop na javne prireditve je brezplačen.

Nastopajoči se bodo predstavili v osmih kategorijah: A1 SOLO, A1 DUET, A2 SOLO, A2 DUET, B SOLO, B DUET, C SOLO IN C DUET.

Žirijo za posamezne kategorije sestavljajo po trije priznani strokovnjaki s področja plesne umetnosti.  Letos bodo nadobudne plesalce v kategorijah A1 in A2 ocenjevali Lilijana Ujčič, Katarina Barbara Kavčič, Urška Vohar, v kategorijah B in C pa Špela Medved, Ana Štefanec Knez in Tamás Tuza.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tekmovanje-mladih-plesnih-ustvarjalcev-opus-1-plesna-miniatura-2018