V HNK Zagreb bo kralj Lear Miki Manojlović

Avtor: STA

Drama Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) v Zagrebu je za 23. februar napovedala premiero predstave Kralj Lear Williama Shakespearea v režiji Janusza Kice. Režiser je glavno vlogo kralja Leara zaupal priljubljenem beograjskem igralcu Predragu Mikiju Manojloviću.


Hrvaško narodno gledališče (HNK) Zagreb / Foto: Kaiser87 via Wikimedia Commons

Kralja Leara so prvič uprizorili leta 1606 v Angliji, v več kot 400 letih pa je postala ena najbolj pogosto izvajanih Shakespearovih iger.

Kralj Lear je analiza starosti, starševstva, odnosa do svojcev, zakonskih in zunajzakonskih zvez, ljubezenskega zanosa, vztrajnosti in skromnosti, so zapisali na spletni strani hrvaške nacionalne gledališke hiše.

Ostarelega kralja Leara, ki se poslavlja od svojega prestola, bo upodobili eden najbolj prepoznavnih igralcev z območja nekdanje Jugoslavije, 67-letni Miki Manojlović, ki je ustvaril bogato, tudi mednarodno gledališko in filmsko kariero. Kot je povedal za nedeljski zagrebški časnik Jutarnji list, je igral v številnih Shakespearovih predstavah, a kralj Lear ni bil še nikoli.

Poleg Manojlovića bo v predstavi nastopila vrsta znanih zagrebških igralcev kot so Goran Grgić, Bojan Navojec, Krešimir Mikić in Jadranka Đokić. Zvočno podobo predstave podpisuje znana hrvaška etno glasbenica Tamara Obrovac.

Poljski režiser Kica ves čas sodeluje z gledališči v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-hnk-zagreb-bo-kralj-lear-miki-manojlovic