Janačkova opera Katja Kabanova premierno tudi v Franciji

Avtor: STA

Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana je v koprodukciji z Opero de Rennes v minuli sezoni na oder postavilo opero Katja Kabanova češkega skladatelja Leoša Janačka pod glasbenim vodstvom maestra Jaroslava Kyzlinka in v režiji Franka Van Laeckeja. Danes bo opera premiero doživela še na francoskem odru, so sporočili.


Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu

Opero v treh dejanjih je skladatelj Leoš Janaček (1854-1928) priredil po delu ruskega dramatika Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega Nevihta. O svoji šesti operi Katja Kabanova je nekoč zapisal, da je ena najnežnejših del, v katerem je vzpostavil kontrast od skrajne lepote, izpostavljene usodnemu zatiranju, do čudovitih čustvenih in strastnih trenutkov.

Dogajanje opere Katja Kabanova je postavljeno na bregove Volge. Katja, poročena s Tihonom Kabanovom, se sooča s tesnobnim življenjem in pritiski v družini, saj jo predvsem tašča prezira in ne sprejme. Sama ljubi Borisa in sanja o tem, da bi zapustila dom ter izkusila resnično svobodo in ljubezen. Vendar jo pritisk in zavrnitev okolja, v katerem živi, pahneta v obup in odloči se za končno tragično dejanje.

Na odru ljubljanske Opere je bila Katja Kabanova prvič uprizorjena leta 1934 in nato še 1968. Nova produkcija, ki so jo pripravili v koprodukciji z gledališčem Opera de Rennes, je bila premierno v češkem jeziku izvedena maja pred dvema letoma.

Na odru Opere de Rennes v Franciji bodo nastopili redni solisti in gostje ljubljanske Opere. Kot Savel Prokofjevič Dikoj bo nastopil Saša Čano, kot Boris Grigorjevič Aljaž Farasin, kot Marfa Ignjatevna Kabanova Vlatka Oršanić, Rusmir Redžić bo Tihon Ivanič Kabanov, Katarina (Katja) Martina Zadro, Vanja Kudrjaš Matej Vovk, Barbara Irena Parlov, Kuligina bo interpretiral Ivan Andres Arnšek, v vlogi Glaša bo nastopila Barbara Sorč, kot plesalka pa baletna solistka Urša Vidmar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/janackova-opera-katja-kabanova-premierno-tudi-v-franciji