SNG Maribor s predstavo Brezmadežna danes v zagrebškem HNK

Avtor: STA

Slovensko narodno gledališče Maribor bo danes s predstavo Brezmadežna/Immaculata gostovalo v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu. Predstava je nastala po romanu irskega pisatelja Colma Toibina Marijin testament. Snovati jo je začel Tomaž Pandur, po njegovi nenadni smrti pa jo je dokončala dramaturginja Livija Pandur.


Foto: Aljoša Rebolj

Predstava govori o Kristusovi materi Mariji, ki živi v izgnanstvu in obnavlja spomin na dogodke, ki so privedli do brutalne smrti njenega sina. Zastavlja vprašanja, ki neposredno komunicirajo z našo resničnostjo, so zapisali na spletni strani zagrebškega gledališča.

"Dva tisoč let se piše biografija Marije, Kristusove matere; naslikana in zapisana je neštetokrat, a vsaka pokrajina njene zgodbe ima isti motiv: motiv ženske, ki je izgubila sina. Samota ob izgubi je neskončna, zgodovina izgube je nepojasnjena, njeno potovanje je potovanje po robu, kjer se vsaka misel spremeni v ostrino noža, rana pa se nikoli ne zaceli," je za gledališki list zapisala Livija Pandur.

V predstavi nastopa Nataša Matjašec Rošker. Scenograf je Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, svetlobo je oblikovala Vesna Kolarec, avtorja glasbe pa sta Boris Benko in Primož Hladnik (Silence).

Brezmadežna/Immaculata je premiero doživela septembra 2016. Gostovala je v Španiji in Mehiki, bila je tudi uvrščena v tekmovalni program Festivala Borštnikovo srečanje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sng-maribor-s-predstavo-brezmadezna-danes-v-zagrebskem-hnk