Premiera predstave Sončnica na Luni

Avtor: LGL

Ob zaključku 10. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo na odru Kino Šiška zaživela ugledališčena poezija za otroke od 5. leta dalje Sončnica na Luni v režiji Mareta Bulca. Sončnica na Luni bo premierno uprizorjena v četrtek, 8. februarja 2018, ob 16. uri, v Kinu Šiška, v nadaljevanju pa bo na ogled na Odru pod zvezdami LGL.


Foto: Mankica Kranjec

Predstava Sončnica na Luni ugledališčuje šestnajst pesmi za otroke iz antologije Sončnica na rami (Mladinska knjiga Založba, 2017) in eno, ki je bila napisana na novo. Predstava se poezije ne loteva na racionalen način: namesto da bi o njej razmišljala, jo posluša, opazuje in tipa. Vodi nas v svet sinestezij, kjer vsaka nova črka odpre novo vesolje pomenov. V predstavi so uporabljene pesmi avtorjev Milana Dekleve, Boruta Gombača, Nika Grafenauerja, Barbare Gregorič Gorenc, Miklavža Komelja, Miroslava Košute, Ferija Lainščka, Svetlane Makarovič, Vinka Möderndorferja, Borisa A. Novaka, Nebojše Pop-Tasića, Lile Prap, Andreja Rozmana - Roze, Jožeta Snoja, Petra Svetine, Bine Štampe Žmavc in Saše Vegri.

»Brez zadržka lahko zatrdim, da je jezik najpopolnejši medij, ker z nekaj čačkami lahko ustvari sliko – vesolja,« je za gledališki list napisal dramaturg in pesnik Nebojša Pop-Tasić. »Črke so začetek čarovnije. Sama črka je videti kot navadna čačka, ništrc, dokler ji ne določimo pomena oziroma glasu. Ko se črka oglasi, postane veliko več: iz čačke se prelevi v znak, noto, glasbeni prostor, ki s svojo zvočnostjo začne ustvarjati slike. Torej, ena črka je začetek zvočnega (in mentalnega) prostora …«

Režiser predstave Mare Bulc se je v zadnjih letih uveljavil kot eden najbolj zanimivih gledaliških režiserjev za otroke in mladino: s stalno ekipo sodelavcev (poleg Nebojše Pop-Tasića še Damir Avdić, Sanja Grcić, Damir Leventić in Sebastjan Starič) se predstav loteva skozi eksperimetalno preizpraševanje ustaljenih gledaliških oblik in žanrov za mlado občinstvo, a vedno z jasno mislijo in stališčem. Lani je na 9. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije prejel nagrado za najboljšo režijo, in sicer za predstavo Kaj pa če ...? Lutkovnega gledališča Maribor. Predstava Sončnica na Luni je nastala v koprodukciji s Kinom Šiška.

V predstavi igrajo Voranc Boh, Jan Bučar, Ana Hribar, Nina Ivanič, Rok Kunaver, Jernej Kuntner, Alenka Tetičkovič in Zala Ana Štiglic.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-predstave-soncnica-na-luni