Leja Jurišić in Marko Mandić skupaj v šesturni performans

Avtor: STA

Plesalka Leja Jurišić in igralec Marko Mandić bosta nocoj ob 18. uri v Kinu Šiška premierno izvedla performans z naslovom Skupaj, v katerem se bosta vse do polnoči ukvarjala z večnim idealom performansa in večno nerazrešljivo težavo politike: Kaj pomeni biti skupaj in kako biti skupaj?


Foto: Petra Veber

"Skupaj je neko mitično mesto zlitja, ki posameznika zaceli z drugim, je izkustvo nadidentifikacije, kjer se mnoštvo obrne v Eno. Skupaj je površina, na kateri stalno drsi - tega ni mogoče stabilizirati, izkusimo ga zmeraj znova na novo, bolj ko ga želimo formalizirati, večja praznina začne zevati v skupnem," so zapisali organizatorji.

Plesalka in igralec bosta po njihovih navedbah na vprašanje o "skupaj" in "skupnem" obrnila vase in si zastavila vprašanja: zakaj hočem biti skupaj (z njim/njo), kako vzdržati skupaj, kaj narediti (s sabo), da bo "skupaj" realizacija presežka (mene), kako se izmakniti hierarhiji moči (kajti to ni skupaj). In še, kako ta "skupaj" vzpostaviti v performativnem času in prostoru gledalca.

"Marko in Leja vztrajata na telesu, na pogledu, dotiku, pretoku energije ... Za to potrebujeta čas," so še poudarili in dodali, da bo med šesturnim performansom, ki ga bodo lahko gledalci zapustili in se v dvorano spet vrnili, svoje misli in asociacije na dogajanje delila Semira Osmanagić: "To je pogled tretjega, ki išče svoj prostor v skupnem in ki je zmeraj že neka interpretacija, ki pritiska na nevidne kljuke nevidnih vrat v 'skupaj'."

Performerja sta se, kot sta povedala za portal MMC, prvič srečala pri predstavi Pot v Jajce režiserja Sebastijana Horvata, njun prvi skupni projekt pa je nastal prav na pobudo Semire Osmanagić, ki jima je leta 2014 kot organizatorka performansov v Trubarjevi hiši literature predlagala, da bi združila moči.

Ideja se jima je zdela dobra. "In začeli smo razmišljati o tem skupnem projektu, pozneje se je pridružil tudi Bojan Jablanovec in z intenzivnimi vajami, ki so se začele konec leta 2016, se je to delo razvijalo tako, da smo prišli do spontane odločitve, da bo performans trajal šest ur in da se bo zgodil v Kinu Šiška," je povedal Mandić.

Pri performansu bosta izhajala iz dotika, ki ima po besedah Leje Jurišić v družbi poseben status: "Bolje je, da se preveč ne dotikaš ne sebe ne drugih, predmetov v galeriji se tudi ne sme dotikati. Hkrati pa je dotik nujen za blaginjo človeka. Le po smrti ni več dotika," je povedala v pogovoru za portal.

Obstajajo različni dotiki, "pa tudi odsotnost nekega dotika ali pa samo neka želja po dotiku", je dodal Mandić in pojasnil: "Med pripravami na performans smo raziskovali, kako biti v prostoru skupaj, pa ne vedno skupaj."

Ponovitev performansa v trajanju bo 4. februarja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/leja-jurisic-in-marko-mandic-skupaj-v-sesturni-performans