Zaradi stavke v nekaterih gledališčih odpovedali predstave

Avtor: STA

Današnji stavki dela javnega sektorja se je pridružilo več kulturnih ustanov, med njimi gledališča. V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica bodo odpadle tri predstave, v Mestnem gledališču Ptuj pa ne bo gostovanja prav tako stavkajočega celjskega Slovenskega ljudskega gledališča (SLG).


Foto: Pixabay

Novogoriški ansambel bi moral s predstavo Beraška opera danes gostovati v Murski Soboti, s predstavo Jeklene magnolije v Kranju, na njihovem malem odru pa bi moralo gostovati Gledališče Glej iz Ljubljane, vendar so vse tri predstave odpovedane.

O odpovedanih predstavah so obvestili vse, ki imajo zanje že kupljene vstopnice ali abonmaje. Nadomestili jih bodo, ko bodo našli prost termin, je povedala predstavnica za odnose z javnostmi v SNG Nova Gorica Dominika Prijatelj.

Po besedah predsednika sindikata Glosa v SNG Nova Gorica Radoša Bolčine stavka približno 30 od nekaj več kot 70 zaposlenih. Med stavkajočimi so predvsem tisti iz najslabše plačane delovne skupine v javnem sektorju, denimo scenski delavci, receptorji in čistilke.

V Ljubljano se je na shod pred vladno poslopje odpravil le Bolčina, saj se ostali zaradi torkovega gostovanja v Murski Soboti in pozne vrnitve domov niso odločili za to. Pač pa so ostali na delovnih mestih v gledališču.

Stavki v okviru sindikata Glosa so se pridružili tudi v Mestnem gledališču Ptuj, kjer sicer nimajo svojega igralskega ansambla, imajo pa sedem ostalih zaposlenih. Kot so sporočili iz gledališča, so odpovedali za danes napovedano gostovanje prav tako stavkajočega celjskega SLG s predstavo Rose Bernd.

Hkrati zaradi stavke v javnem sektorju danes ni odprta njihova blagajna, že omenjeno predstavo za abonma Premiera in tiste, ki so želeli vstopnice kupiti samo za to predstavo ali pa so jih morda že kupili, pa bodo uprizorili 21. aprila.

Skupaj s številnimi drugimi institucijami javnega sektorja danes stavkajo tudi v nekaterih kulturnih ustanovah. Med njimi so še Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, Zgodovinski arhiv na Ptuju, Narodni muzej Slovenije, Gorenjski muzej in posamezne knjižnice.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zaradi-stavke-v-nekaterih-gledaliscih-odpovedali-predstave