Pričel se je 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri

Avtor: SMG

V soboto, 20. januarja, se je v Slovenskem mladinskem gledališču s koncertom Sonce in sončice po vsem svetu v produkciji Zavoda Sploh pričel 10. jubilejni ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.


Foto: Nada Žgank

Koncert je bil posvečen poeziji Toneta Pavčka. Pred leti se je Tomaž Grom z Zavodom Sploh v projektu odločil v glasbo preliti zvočnost in barvitost Pavčkovih verzov, k izvirnosti predstave pa so zagotovo dodatno pripomogli prav zanjo nastali prevodi v tuje jezike, ki smo jih slišali v izvedbi slovenskih in tujih umetnikov. Koncertu je v spodnji dvorani Mladinskega sledila delavnica Ptički v gnezdu z mentoricami iz združenja Seznam in Družinskega centra Mala ulica.

Večino vstopnic so organizatorji podelili 13. januarja, nekaj jih je še preostalo, seznam prireditev za katere so vstopnice še na voljo je objavljen na spletni stani festivala: www.bobri.si, prav tako je preostalo še nekaj mest na delavnicah. O prostih mestih se obiskovalci lahko pozanimajo pri kontaktih, ki so navedeni v katalogu.

V Ljubljani bodo lahko obiskovalci vse do kulturnega praznika 8. februarja na več kot štiridesetih prizoriščih obiskali sto štiriinšestdeset dogodkov, ki jih bo pripravilo več kot sedemdeset različnih producentov s področja kulture za otroke in mlade. Dogodki bodo tako ali drugače povezani s poezijo, letošnjo rdečo nitjo festivala, ki jo bodo producenti obiskovalcem skušali približati igrivo in zabavno. V svet poezije bomo vstopali preko različnih glasbenih, gledaliških, knjižnih in filmskih prireditev, z njo se bomo poigrali na številnih delavnicah, kjer bomo iskali rime in kovali verze ... Spoznavali bomo slovenske pesnike, tako tiste, ki jih ni več med nami, a so pomembno zaznamovali področje pesništva za otroke, kot te, ki nas s svojim pisanjem in nastopi razveseljujejo še danes.

Verzom številnih slovenskih pesnikov bomo lahko prisluhnili tudi na sklepnem dogodku festivala, ki bo na slovenski kulturni praznik v Centru urbane kulture Kino Šiška. V gledališko glasbeni predstavi Sončnica na Luni v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo ustvarjalci uprizarjali pesmi, ki razpirajo otroške čustvene svetove in spregovorijo o občutkih – o notranjih vihrah ljubezni, strahu, poguma, upora, nesreče, prijateljstva, žalovanja in veselja. Ustvarjalci so navdih našli v antologiji slovenske otroške poezije Sončnica na rami, ki je pred kratkim doživela že četrto izdajo.

Program 10. festivala sestavljajo še številne druge prireditve, ki se tako ali drugače dotikajo poezije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pricel-se-je-10-ljubljanski-festival-kulturno-umetnostne-vzgoje-bobri