Plesno glasbeni večer v Španskih borcih

Avtor: CK Španski borci

Vabljeni na razgiban plesno glasbeni večer v sredo, 24. januarja ob 20. uri v Center kulture Španski borci. Pripravljajo dvojni večer, ki sodi v sklop 25. obletnice delovanja Zavoda EN-KNAP in ki bo na oder pripeljal finsko umetnico Janino Rajakangas in Aleša Hadalina. Oba sta v preteklosti že sodelovala pri produkciji Zavoda EN-KNAP in bosta v dvojnem večeru publiki predstavila svoja dela.


Foto: James Medcraft

Janina Rajakangas je finska koreografinja, ki živi in ustvarja v Londonu in Helsinkih. Leta 2000 je diplomirala kot plesalka na London Contemporary Dance School, leta 2010 pa je v Helsinkih zaključila magisterij iz koreografije na Theatre Academy - Teatterikorkeakoulu. Na odru Španskih borcev bo predstavila delo Dinozaver, ki ga izvajata Karolina Kraczkowska in Robert Clark in orisuje absurdnost odnosa med moškim in žensko, znotraj katerega je ljubezen videna kot dinozaver, ki ga vedno znova srečujemo, starodavni fosil, katerega avtentičnost je vedno znova reinterpretirana.

»Janina ima fizično in verbalno duhovitost, s katero se popolnoma preda ideji. Gre za podrobno utelešenje (ljubezni) in ekstremno fizikalizacijo očitnega in abstraktnega. V bistvu gre za zelo človeško absurdnost. Temni humor ali igriva samo-razveljavitev, ki bi lahko bila depresivna, vendar dejansko ostaja vznemirljiva. Ko drži ogledalo do sebe in do nas, se zgodi tragi-komedija.« (Eddie Nixon, direktor The Place)

Plesni predstavi bo sledil koncert Aleša Hadalina in gostje Petre Trobec, ki z Alešem preveva in igra na diatonično harmoniko. Gre za večer, ko se boste lahko naužili prepevanja slovenskih ljudskih pesmi, pri čemer Aleš črpa predvsem iz bogate zakladnice otožnih pesmi, ki prihajajo iz celotnega slovenskega etničnega prostora.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/plesno-glasbeni-vecer-v-spanskih-borcih