V Cankarjevem domu ljubljanska premiera iCankarja

Avtor: STA

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo ob 18. uri ljubljanska premiera predstave iCankar, ki je nastala v režiji Maruše Kink ter produkciji Mestnega gledališča Ptuj, Zavoda Margareta Schwarzwald in Cankarjevega doma. Ob stoletnici Cankarjeve smrti želijo ustvarjalci predstaviti kontroverzno osebnost in zakaj se mu pripisuje sloves najboljšega.


Foto: Mija Špiler

Mladi naredi sežejo po Cankarju, saj ima pridih šole in s tem predznak dolgočasnosti, opozarjajo ustvarjalci predstave, ki so z Marušo Kink na čelu oživili lik in delo enega največjih mojstrov slovenske besede in prvega slovenskega poklicnega pisatelja Ivana Cankarja.

Obljubljajo napeto zgodbo, sestavljeno iz resničnih dogodkov njegovega življenja in dogodkov, ki jih je spletla njegova domišljija. V predstavi bodo gledalci bližje spoznali pisatelja in prelomne dogodke iz njegovega življenja, torej Cankarja, ki bi z lahkoto bil s svojimi idejami tudi tukaj in zdaj. Ti dogodki se bodo prepletali z nekaterimi njegovimi literarnimi zgodbami, ki bodo sestavljale celoto.

V predstavi igrajo trije igralci - Nataša Keser, Domen Valič ter izmenično Jure Kopušar in Vid Klemenc. Pod kostumografijo in scenografijo se podpisuje Tina Bonča, avtor glasbe je Kristijan Krajnčan, oblikovalec svetlobe pa Jaka Varmuž.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cankarjevem-domu-ljubljanska-premiera-icankarja