Javna podpora Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU

Avtor: ZDUS

Objavljamo javno pismo Zduženja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) v podporo jezikovnemu portalu Fran:


Foto: Freeimages

Zoper neumnost ni zdravila, je dejal Ivan Cankar. Je naključje, da je treščila v nas prav v Cankarjevem letu in to na področju kulture? Zato iz osuplosti in jeze nad nerazumnostjo ali morda celo načrtno ignoranco Ministrstva za kulturo pišem pismo v podporo jezikovnemu portalu Fran, ki mu je ministrstvo odreklo vse vire financiranja.

Jezikovni portal Fran je narejen več kot izvrstno, z velikim znanjem, znanstveno podlago in ljubeznijo do jezika. Vse načrtovane nadgradnje bi tej odličnosti gotovo sledile in pripomogle k višji jezikovni kulturi. Zato človek ne more verjeti, da našemu jeziku, za katerega so se borili velikani od Trubarja do Prešerna in tako postavili temelj naše identitete, naroda in države, ministrstvo ne daje podpore! Še več, do slovenščine je očitno povsem brezbrižno.

Ostro nasprotujem odločitvi ministrstva in sporočam v imenu Združenja dramskih umetnikov Slovenije, da taka odločitev zavira in žali profesionalizem naših članov. Igralci, dramaturgi in  lektorji, kakor tudi drugi ustvarjalci v gledališču portal Fran dnevno uporabljamo, saj je izvrstno orodje ne le za pravopisno, etimološko, terminološko, zgodovinsko in narečno preverjanje, temveč je za nas, ki se poklicno ukvarjamo z govorno podobo jezika, neprecenljive vrednosti. Kot profesorica na AGRFT-ju lahko potrdim, da Fran z veseljem porabljajo študenti, uporabljajo ga mladi člani našega združenja, žal je veličina med njimi prekarnih ustvarjalcev. Uporabljajo ga ljudje različnih poklicev za svoje strokovno delo ali vsakdanjo uporabo, vsi, ki ne želijo biti jezikovni barbari in jim je jezik drag.

Iz vseh naštetih razlogov smatramo, da je nujno, da portal ostaja brezplačno dostopen. Mi vsi smo davkoplačevalci, ki se zavedamo bogastva in pomena slovenskega jezika in vemo, da je portal Fran v javnem interesu. Njegovo delovanje in razvoj je torej potrebno neprekinjeno  sofinancirati iz javnih sredstev državnega proračuna.

Vsem snovalcem portala Fran se zahvaljujemo za dolgoletno strokovno delo in jim izražamo našo trdno podporo.

Saša Pavček, predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/javna-podpora-institutu-za-slovenski-jezik-frana-ramovsa-zrc-sazu