Prejemniki nagrad Prešernovega sklada - utemeljitve

Avtor: STA

Upravni odbor Prešernovega sklada je tudi letos podelil vseh šest nagrad Prešernovega sklada. Prejeli so jih snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka in performerka Simona Semenič, koreografinja Valentina Turcu, fotograf Boris Gaberščik in intermedijska umetnica Maja Smrekar.


Matej Puc / Foto: Jože Suhadolnik

Igralec Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) Matej Puc bo nagrado sklada prejel za vloge ustvarjene v zadnjih dveh letih: "Širok spekter režijskih estetik ga je izoblikoval v igralca, katerega princip delovanja se izogiba shematičnosti v oblikovanju in razumevanju posamezne vloge, zato je njegova navzočnost na odru vedno nepredvidljiva, občinstvu še neraziskana."

S področja gledališča bo nagrajena tudi dramatičarka in performerka Simona Semenič, prejemnica treh Grumovih nagrad, samo lani pa je izdala dve knjigi z naslovoma tri drame in me slišiš? "Simona Semenič je vsestranska gledališka ustvarjalka. Ni le dramatičarka, temveč je dramaturginja, performerka, režiserka in gonilna sila pri vzpostavljanju produkcijskih pogojev za kontinuiran razvoj slovenske dramske pisave. Simona Semenič je ena najpomembnejših sodobnih slovenskih gledaliških osebnosti," piše v utemeljitvi nagrade.

Koreografinja in baletna solistka Valentina Turcu bo prav tako nagrajena za vrhunske dosežke v zadnjih dveh letih, še posebej za dramsko zasnovo baletne mojstrovine Evgenij Onjegin. Valentino Turcu lahko zaradi njenih vizionarskih idej, edinstvenega visokoestetskega koreografskega rokopisa, nezmotljivega dramaturškega ritma in perfekcionizma "občudujemo kot zrelo ustvarjalko v zahtevnem žanru dramskega baleta, in to v najžlahtnejšem pomenu te besede".

Letošnja dobitnika Prešernovih nagrad za življenjsko delo sta pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak in baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač. Prešernovim nagrajencem bodo nagrade izročili na slovesnosti, ki bo potekala 7. februarja, na predvečer slovenskega kulturnega praznika, Prešernovega dne.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prejemniki-nagrad-presernovega-sklada-utemeljitve