Feministična priredba opere Carmen izžvižgana

Avtor: STA

Feministična priredba opere v štirih dejanjih Georga Bizeta Carmen v režiji Lea Muscata je bila na nedavni premieri v Firencah izžvižgana, poročajo tuji mediji. Režiser je v sodobni različici opere poskrbel za zanimiv končni preobrat - Carmen namreč ustreli ljubosumnega nekdanjega ljubimca Dona Joseja, namesto, da on zabode njo.


Foto: Freeimages

Nemška tiskovna agencija dpa je poročala, da je Muscato pred nedeljsko premiero napovedal, da je na oder postavil sodobno različico opere, ki ne upošteva dojemanja žensk v 19. stoletju, temveč v današnjem času.

Zasuk v zaključku je predlagal Cristiano Chiarot, vodja firenškega Maggia Fiorentina, ki je v njem prepoznal močno sporočilo proti nasilju nad ženskami. "Zakaj naj ploskamo umoru ženske, ob vsem tem, kar se dogaja," se je vprašal.

A na večer premiere pištola ni delovala, občinstvo pa je do drugačnega zaključka opere ostalo ravnodušno in jo je na koncu celo izžvižgalo. La Repubblica je denimo poročala, da je opera, v kateri so se ognili umoru protagoniste, pravi polom. Sicer je časnik La Nazione pojasnil, da so bili žvižgi namenjeni predvsem režiserju, medtem ko je občinstvo z aplavzi nagradilo orkester in nastopajoče.

Ob negativnih kritikah je Muscatu in Chiarotu v bran stopil župan Firenc Dario Nardella, ki je menil, da opera s tem, ko obsoja nasilje nad ženskami, podaja močno kulturno, socialno in etično sporočilo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/feministicna-priredba-opere-carmen-izzvizgana