Eva Petrič izdelala sceno in kostume za predstavo Johna Shanda v Washingtonu

Avtor: STA

V Atlas Performing Arts Centru v Washingtonu so v ponedeljek premierno uprizorili novo predstavo avstralskega dramatika Johna Shanda z naslovom GUILT v produkciji gledališča Scena, ki je zasnovo in izdelavo kostumov ter scene zaupala slovenski umetnici Evi Petrič.


Atlas Performing Arts Center / Foto: Smallbones, via Wikimedia Commons

Predstava v režiji Roberta McNamare bo na sporedu do 4. februarja, opisuje pa zgodbo francoskega duhovnika Urbaina Grandierja, v katerega se je zaljubil celoten nunski samostan, zaradi česar so mu v letih 1633 in 1634 sodili zaradi čarovništva.

Predstava je odgovor Johna Shanda na love na čarovnice v vseh obdobjih, tudi v današnjem času, ko nedolžnost ni več nobena obramba. GUILT raziskuje povezavo med navdušenjem nad vero in spolnostjo, je metafora za kulturo laži, spopad ver in zavračanje človekovih pravic v sodobnosti.

Prispevek Petričeve k tej "operi brez glasbe" je Pandorina škatla, ki jo je poslala z Dunaja in napolnila z emocionalnimi bitji, vključenimi v GUILT. V Washingtonu jo je spremenila v Rubikovo kocko senčnih emocij, ki igralcem omogoča interakcijo v njihovem iskanju resnice med številnimi lažmi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/eva-petric-izdelala-sceno-in-kostume-za-predstavo-johna-shanda-v-washingtonu