Ljubljanski Balet bo z Labodjim jezerom gostoval v Mestnem gledališču v Celovcu

Avtor: STA

Baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana bo med 11. in 25. januarjem s predstavo Labodje jezero gostoval v Mestnem gledališču v Celovcu. Slovenski baletniki bodo z orkestrom celovškega gledališča v sklopu abonmaja odplesali deset predstav. Na prvi bo v nosilni vlogi Odette in Odile plesala Nina Noč, princ bo Kenta Yamamoto.


Foto: SNG Opera in balet Ljubljana, Darja Štravs Tisu

Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega, ki je premiero na ljubljanskem odru doživelo aprila 2015, je svetovna uspešnica med klasičnimi baletnimi predstavami. Za ljubljanski baletni ansambel je koreografijo po L. Ivanovu in M. Petipaju postavila nekdanja primabalerina hamburškega in Bejartovega baleta Lynne Charles.

V zgodbi se nenavaden razpon med čustveno in psihološko izraznostjo, prehajanje iz mitskega v realno ter kontrast med človeškim in duhovnim svetom zlivajo z opojno romantično partituro in nežno plesno zgodbo, so zapisali v SNG Opera in balet Ljubljana.

"Vloga belega in črnega laboda je za balerino najtežja klasična vloga, saj sebe izrazimo v dveh popolnoma različnih značajih," so besede mlade balerine Nine Noč povzeli v sporočilu za javnost.

Lik belega in črnega laboda je po njenih besedah sam po sebi zelo tehnično zahteven, pri tem je igralski prikaz vloge enakovreden tehniki. Iz ranljivega, nežnega in nedolžnega belega laboda, ki občinstvu "nariše solze na obraz", se mora v tretjem dejanju preobraziti v zapeljivo in spletkarsko črno labodko, ki mora tako kot princa začarati in zapeljati tudi vse prisotne na odru in v dvorani.

"Uživam, ko plešem s Kento, ker je odličen in varen partner, zato se lahko popolnoma prepustim vlogi, se preobrazim v laboda in prepričam publiko v najino plesno zgodbo o neskončni ljubezni," je dodala 23-letna balerina ljubljanskega ansambla.

Poleg njiju bosta v istih vlogah plesala Rita Pollacchi in Petar Đorčevski, v tretji zasedbi pa Giorgia Vailati kot beli labod in Ana Klašnja kot črni labod ter Richel Wieles v vlogi princa.

Labodje jezero bosta glasbeno vodila maestra Giedre Šlekyte in Günter Wallner, so še sporočili iz SNG Opera in balet Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanski-balet-bo-z-labodjim-jezerom-gostoval-v-mestnem-gledaliscu-v-celovcu