9. gala večer novih koreografij na slovensko glasbo

Avtor: DBUS

Društvo baletnih umetnikov Slovenije vabi v četrtek, 29. aprila 2010 ob 19.30, na svečano izvedbo 9. gala večer novih koreografij na slovensko glasbo ob Mednarodnem dneva plesa 2010 v Veliko dvorano SNG Maribor.


Na večeru, ki velja za spodbudo k ustvarjalnosti mladih plesalcev in koreografov bo mednarodno plesno poslanico Julia Bocce in slovensko plesno poslanico Vlasta Dedoviča prebrala prvakinja baleta SNG Maribor, Alenka Ribič Laufer. Večer je sestavljen iz trinajstih koreografij, ki so nastale posebej za to priložnost. Med koreografijami različnih stilov vsakdo najde nekaj zase...

foto Robert Balen

Vsako letni najzahtevnejši gledališki projekt DBUS z naslovom 9. gala večer novih koreografij na slovensko glasbo, ki je bil premierno predstavljen 18. oktobra 2009.  Večer je nedvomno najpomembnejši slovenski dogodek na področju nove slovenske koreografije, odmeven tako pri obiskovalcih kot medijih doma in v tujini. Zanimanje za sodelovanje na omenjenem koncertu iz leta v leto narašča, letos pa je doseglo raven, ko smo se morali prvič lotiti selektivnega izbora.

Dogodek, ki se kontinuirano uprizarja od leta 2000, nosi glavni namen v želji po nadaljevanju glasbeno-baletne tradicije na Slovenskem, ob tem pa predvsem v skrbi za mladi oziroma še neodkriti baletno-plesni koreografski potencial.

Pred desetimi leti se je takratno vodstvo društva zgrozilo nad desetletja trajajočim zanemarjanjem vzgoje mladih slovenskih baletnih koreografov, kar je vodilo do prvega večera novih koreografij na slovensko glasbo, ki je bil uprizorjen leta 2000. Sprva precej skromen večer je leta 2003, pričel postopoma dobivati ambicioznejšo obliko. Sprva interni dogodek je sčasoma postajal vedno bolj odmeven, zanimanje mladih baletnih umetnikov z željo po koreografski preizkušnji za sodelovanje pa se iz leta v leto širi. Iz sprva dveh uprizoritev istega večera, ene v Ljubljani in ene v Mariboru, se Gala večer novih koreografij na slovensko glasbo danes plasira v vedno večji krog slovenskih kulturnih hramov.

Z namenom nudenja celovite gledališke infrastrukture, ki mladim koreografom omogoča razviti popolno idejno zamišljeno delo, so se do danes, po devetih uprizorjenih večerih že pokazali prvi rezultati. Zanimanje za sodelovanje v večeru je doseglo raven, ko smo se morali po prijavah za sodelovanje na 9. Gala večeru novih koreografij na slovensko glasbo prvič lotiti selektivnega izbora. Iz prvotnih treh točk, smo letos z gledalci izmenjali umetniške in človeške energije v spletu giba, glasbe in čustev v trinajstih točkah.

foto Robert Balen

Tako pričujoči večeri, ki vzpodbujajo potencialne ustvarjalne energije mladih in jih predstavljajo širšemu občinstvu, iz leta v leto dajejo več upanja, da bomo med sodelujočimi zaslutili tistega,  ki bo v kateri od bodočih umetniških sezon tako naših operno-baletnih gledališč kot drugih slovenskih krajev, v katerih se razvija baletna umetnost, ustvaril  uspešnico sezone z največjim številom uprizoritev in najštevilnejšim občinstvom, podobno,  kot je s svojo predstavo v SNG Opera in balet Ljubljana to uspelo v sezoni 2006/2007 plesalki, koreografinji in pedagoginji  Tanji Pavlič Pezdir, katere ustvarjalnost je prav naše društvo prvič  predstavilo širšemu  gledalstvu v 2. in 3. gala večeru novih baletnih koreografij.

Koreografi, ki vsako leto presenetijo s svojimi še neraziskanimi in neizživetimi videnji umetnosti skozi svojo življenjsko perspektivo, s še neodkritih področij idej in fantazij, vnašajo dragoceno svežino v slovenski baletno-plesni prostor in hkrati prinašajo slovenskemu baletnemu gledalstvu novitete, ki v okviru matičnih operno-baletnih hiš programsko v taki osnovi niso načrtovane.

Z ozirom na dejstvo, da smo edino slovensko profesionalno društvo s področja baletne umetnosti, predstavljajo naši večeri praktično edino neinstitucionalno baletno produkcijo. In ni ga gledališča v Sloveniji, ki bi zadnjih devet let vsako leto odrsko upodobil najmanj uro vse vrstne slovenske glasbe...


Več informacij na www.dbus.si

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/9-gala-ve%C4%8Der-novih-koreografij-na-slovensko-glasbo