Leto 2017: Osrednji slovenski gledališči bosta še naprej vodila Samobor in Rošker

Avtor: STA/Tatjana Zemljič

Kultura na področju vodenja javnih zavodov v letošnjem letu beleži več imenovanj. Za ravnatelja ljubljanske Drame je bil ponovno imenovan Igor Samobor, za direktorja SNG Maribor Danilo Rošker. Za umetniškega direktorja Borštnikovega srečanja je minister Peršak imenoval Aleša Novaka.


Igor Samobor / Foto: Peter Uhan

SNG Drama Ljubljana bo še en mandat vodil Igor Samobor. Samobor, ki ga je minister Peršak na mesto ravnatelja ljubljanske Drame ponovno imenoval konec septembra, bo drugi mandat nastopil 1. maja 2018.

Ministrstvo je ob imenovanju pohvalilo Samoborjevo programsko vizijo, hkrati je Samobor po mnenju ministrstva predstavil ustrezne predloge rešitev za normalno delovanje javnega zavoda v sezonah, ko bo potekala prenova matične hiše. Samobor je ob imenovanju povedal, da so v zadnjih štirih letih s programom poskušali vzpostavljati kakovostno polje razmisleka o naši sedanjosti, enako načrtujejo za naprej. Za čas prenove, ki se obeta ljubljanski Drami, pa je po njegovih besedah poglavitna skrb, da se njihovi programi ne prekinejo.

Za direktorja SNG Maribor pa je minister za kulturo za obdobje prihodnjih petih let ponovno imenoval Danila Roškerja. To bo za Roškerja četrti mandat na čelu te ustanove, ki pod svojo streho združuje opero, balet in dramo. Trajal bo od 1. septembra prihodnje leto do konca avgusta 2023.

Kot so zapisali na ministrstvu, je Rošker svojo programsko vizijo zasnoval na bogatih izkušnjah, zavedajoč se nujnosti uresničitve dobro zastavljenega sanacijskega programa. "Njegova programska vizija je primerna, saj stremi k dolgoročni stabilizaciji ter rasti javnega zavoda," so dodali.

Potem, ko je konec februarja z mesta umetniške direktorice Borštnikovega srečanja odstopila Alja Predan, je po ponovljenem razpisu minister Peršak konec septembra za umetniškega direktorja Borštnikovega srečanja imenoval Aleša Novaka. Novak, ki ga je vlada na njegovo željo predčasno razrešila z mesta direktorja Javne agencije za knjigo RS (Jak), bo funkcijo opravljal pet let, in sicer od 1. januarja 2018 do najkasneje 31. decembra 2022. Vmes festival kot v.d. umetniške direktorice vodi Ksenija Repina.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/leto-2017-osrednji-slovenski-gledalisci-bosta-se-naprej-vodila-samobor-in-rosker-damjanovic-zaenkrat-ostaja-na-celu-sf