V Škofji Loki 47. podelitev Severjevih nagrad, v Ribnici pa Severjev dan

Avtor: STA

Sklad Staneta Severja bo drevi ob 18. uri v Škofji Loki že 47. podelil Severjeve nagrade za stvaritve gledaliških igralcev in študentov dramske igre. Severjeve nagrade, ki so med igralci zelo cenjene, nosijo ime po legendarnem igralcu Stanetu Severju. Vsako leto ob obletnici njegove smrti v Ribnici na Pohorju pripravijo tudi Severjev dan.


Foto: Freeimages

V boju za Severjeve nagrade so igralske stvaritve s premiernih uprizoritev v obdobju od 30. septembra 2016 do 30. septembra 2017. Kandidate so predlagala slovenska gledališča, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo ter Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Nagrajence je izbrala strokovna žirija v sestavi Alojz Svete, Alen Jelen, Jaša Jamnik, Saša Pavček in predsednik Dušan Mlakar. Nagrade bodo, tako kot vsako leto, podelili v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo.

Zbrane na prireditvi na Loškem odru bo nagovoril direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik, po podelitvi pa bo sledila gledališka predstava Monologi trezne igralke, ki je nastala po monodrami Toneta Partljiča. V njej nastopa Lucija Grm, režiser pa je Niko Kranjc.

Spominsko prireditev danes pripravljajo tudi v Ribnici na Pohorju, kjer se prav tako vsako leto poklonijo znamenitemu igralcu. Ta je namreč zadnjo predstavo odigral prav v njihovem kraju na dan svoje smrti 18. decembra 1970.

Na že 47. Severjevem dnevu bosta danes nastopila domači moški in mladinski pevski zbor. Z monokomedijo Pijem, ker sem pač žejna, pa se bo predstavila Polona Vetrih. Prireditev, ki jo organizirajo Kulturno umetniško društvo Stane Sever Ribnica na Pohorju, območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Radlje ob Dravi ter domači osnovna šola in občina, se začenja ob 15.30 uri v prostorih osnovne šole.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-skofji-loki-47-podelitev-severjevih-nagrad-v-ribnici-pa-severjev-dan