Utva Čehova tokrat kot Galeb na odru novogoriškega gledališča

Avtor: STA

Eno najbolj pogosto uprizarjanih besedil Antona Pavloviča Čehova, v slovenskem prevodu doslej znano kot Utva, bo v novem prevodu Boruta Kraševca z naslovom Galeb v četrtek premierno zaživelo v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica. Režijo so zaupali Paolu Magelliju, ki tekst na svoji poklicni poti že četrtič postavlja na oder.


Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

Mednarodno uveljavljeni italijanski režiser Paolo Magelli v Novi Gorici ni nepoznan, saj je v tem gledališču doslej režiral Gogoljevo Ženitev (2001) in Letoviščarje Maksima Gorkega (2008).

V Galebu je malo dogajanja, veliko pa se govori o literaturi in ljubezni, je na včerajšnji novinarski konferenci povedala dramaturginja Željka Udovičić Pleština. "To je predstava, ki nikogar ne obsoja, vsak je sam odgovoren za lastno življenje," je še dodala.

Magelli je povedal, da se je v svoji četrti odrski postavitvi Utve Čehova vrnil ponovno k igralcu. Po desetletjih različnih eksperimentalnih iskanj je po režiserjevem mnenju ponovno čas, da se gledališče vrne igralcem.

To njegovo željo so začutili tudi igralci. Igralka Ana Facchini je povedala, da je bila edinstvena izkušnja za vse, da so lahko delali s takim režiserjem, kot je Magelli.

Predstava Galeb govori o tem, kako poskuša sin slavne igralke na podeželskem posestvu uprizoriti svojo igro, ki naj bi bila nekaj povsem novega. Ob spodletelem umetniškem dogodku se začnejo razkrivati različna hrepenenja in izrisovati ljubezenski trikotniki znotraj zbrane družbe. Poželenja in ljubosumje, banalnost slavnih in malodušje neuspešnih ter vse prežemajoči egoizem v mojstrsko izpisani igri velikega ruskega dramatika, so zapisali v novogoriškem gledališču.

Za scenografijo je poskrbel Lorenzo Banci, za kostume Leo Kulaš, glasbo pa sta prispevala Ivanka Mazurkijević in Damir Martinović Mrle. V prvih ponovitvah Galeba ustvarjata glasbo z "igranjem" britvice po strunah klavirja in opni bobna ter zvoke računalniško (pre)oblikujeta, kasneje pa bo njuno vlogo prevzel igralec Peter Harl.

V predstavi igrajo Ana Facchini, Nejc Cijan Garlatti, Brane Grubar, Urška Taufer, Gorazd Jakomini, Helena Peršuh, Arna Hadžialjević, Matjaž Tribušon, Blaž Valič in Matija Rupel.

Premiera Galeba bo v četrtek ob 20. uri na velikem odru.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/utva-cehova-tokrat-kot-galeb-na-odru-novogoriskega-gledalisca