Iva Krajnc Bagola bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Iva Krajnc Bagola

Igralka Iva Krajnc Bagola, članica ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Ane Dolinar Horvat. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst "Hrup, ki ga povzročajo živali, je neznosen" Drage Potočnjak.


Iva Krajnc Bagola / Foto: Arne Hodalič

Zahvalila bi se Ani Dolinar Horvat za nominacijo in predajo štafetne palice. Izziv sem z veseljem sprejela, saj se mi ideja o slovenski dramatiki na netu zdi odlična. Hvala še enkrat.

Med prebiranjem tekstov sem se ustavila pri drami Hrup, ki ga povzročajo živali, je neznosen Dragice Potočnjak. Pretresena sem odkrivala zgodbo z balkansko vojno in povojno tematiko. Sicer gre za fiktivno dramo, zasnovano po resničnem dogodku. Dragičin poetični slog prehaja preko objektivnega zunanjega k osebnemu subjektivnemu notranjemu opazovalcu, glavnemu protagonistu, avtistu, 16-letnemu Arminu. To vstopanje in izstopanje narekuje svojevrstno dinamiko, nenavadna izbira glavne osebe pa omogoča popolnoma drugačno doživljanje okolja. S tem avtorica odpira vprašanje duševne motnje kot vzroka za napačno doživljanje sveta. Vendar ali ni “napačno” včasih edino pravilno? Skratka, to je drama, ki ti še dolgo ne pusti zaspati. Prebrati bi jo morali vsi, ker, kot je zapisano v uvodniku, zgodilo se je včeraj – dogaja se danes – nekje …

Štafetno palico pa tako predajam prijateljici Manci G. Renko, ki upam, da bo za.

Povezava: Draga Potočnjak: Hrup, ki ga povzročajo živali, je neznosen


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/iva-krajnc-bagola-bere-sodobno-slovensko-dramo