V PTL plesno-glasbena predstava Koncert za MAM avtorice Maše Kagao Knez

Avtor: STA

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo drevi in v sredo premiera plesno-glasbene predstave Koncert za MAM avtorice in koreografinje Maše Kagao Knez. S prepletom plesa in glasbe želi vzpostaviti komunikacijo in poiskati harmonijo znotraj različnih odnosov, skozi koncept različnega dojemanja in doživljanja časa. Predstavo posveča svoji babici, Mam.


Foto: Drago Videmšek

Predstavo bodo ob avtorici uprizorili soustvarjalci Dalanda Diallo, Leticia Slapnik Yebuah, Irena Yebuah Tiran ter Joseph Nzobandora - Jose in Marko Gregorčič - Murat, znana kot raperski dvojec Murat & Jose. Nastopajoči so s Kristijanom Koratom tudi soavtorji glasbe.

Kostumografijo podpisuje Jelena Proković, dramaturgijo Joseph Nzobandora - Jose, svetlobo pa oblikuje LCLights. Predstava je nastala v produkciji Kulturno umetniškega društva Baobab in Studia 25 ter koprodukciji PTL, Slovenskega prosvetnega društva Rož in Zagrebškega plesnega ansambla.

Maša Kagao Knez, rojena leta 1978 v Ljubljani, je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in gledališka ustvarjalka. Izobraževala se je pri številnih mentorjih doma in v tujini ter leta 2006 diplomirala na šoli Georgesa Momboyeja za tradicionalne in sodobne afriške plese v Parizu. Septembra 2013 je diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani, oktobra 2016 pa je vpisala magistrski študij Umetnost giba na AGRFT.

Kot plesalka, igralka in koreografinja sodeluje tako z institucionalnimi gledališči kot z neodvisnimi producenti. Od leta 2009 do 2014 je zastopala kulturno-umetniško društvo Baobab, ki ga je leta 2009 soustanovila s plesalko Dalando Diallo in glasbenikom Damirjem Mazrekom. V okviru tega društva, ki deluje na področju plesa, glasbe in gledališča, je soustvarjala predstave, projekte in mednarodni festival afriške kulture Baofest. Od leta 2015 je umetniška direktorica zavoda za kulturne dejavnosti Studio 25, piše na spletni strani društva Baobab.

Njeno pedagoško in koreografsko delo temelji na raziskovanju gibalnega materiala, v katerem se različne plesne tehnike ter gibalni motivi afriške plesne tradicije prepletajo, dopolnjujejo in preoblikujejo v avtorski plesni izraz.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ptl-plesno-glasbena-predstava-koncert-za-mam-avtorice-mase-kagao-knez