V nedeljo bo podeljena »Julija« za najboljšo igralsko stvaritev ansambla Prešernovega gledališča

Avtor: PGK

Ta nedelja, 3. decembra, bo za Prešernovo gledališče Kranj kar trojni kulturni praznik. Na Ta veseli dan kulture, ki ga že tako slavimo na rojstni dan Franceta Prešerna, bo v Prešernovem gledališču premiera drame Teror sodobnega nemškega dramatika Ferdinanda von Schiracha, po predstavi pa bodo še podelili nagrado »Julija« za najboljšo igralsko stvaritev domačega ansambla v pretekli sezoni.


Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Boris B. Voglar

Nagrada »Julija« nosi ime po muzi našega največjega pesnika, v gledališču, ki je poimenovano po njem, pa jo letos podeljujejo prvič. Glasovi zanjo so se zbirali skozi celo gledališko sezono 2016/2017. Nagrado »Julija« Prešernovo gledališče podeljuje v sodelovanju s časnikom Gorenjski glas. Tako so pri izboru prejemnika te nagrade poleg obiskovalcev Prešernovega gledališča aktivno sodelovali tudi bralci Kranjčanke, priloge omenjenega časopisa. Svoj glas za igralsko stvaritev, ki jih je najbolj prevzela, so po vsaki predstavi v pretekli sezoni lahko oddali v glasovalne skrinjice v gledališkem preddverju ali pa poslali po pošti. Naj omenimo, da so med prispelimi glasovnicami izžrebali pet prejemnikov abonmaja v Prešernovem gledališču za sezono 2017/2018.

Na podlagi vseh prispelih in oddanih glasovnic je o prejemniku nagrade »Julija« odločila tričlanska strokovna komisija v sestavi Alenka Bole Vrabec (predsednica), Mare Žvan in Igor Kavčič (predstavnik Gorenjskega glasu). Sestanek komisije je bil pred dvema dnevoma, vendar ime nagrajenca ostaja skrivnost vse do slovesne podelitve »Julije« po premieri Terorja to nedeljo, ko bo žirija razglasila najboljšo igralsko stvaritev v Prešernovem gledališču minulo sezono. Prejemnik bo nagrado prejel iz rok direktorice gledališča Mirjam Drnovšček.

Ulični Teror

Povejmo še, da vzporedno z nedeljsko premiero drame Teror poteka še vrsta spremljevalnih dogodkov. Mergentalerjeva ulična galerija na Tomšičevi ulici v Kranju je umetniški projekt, pri katerem sta moči združili Layerjeva hiša in družba TAM-TAM. Prvi predstavljajo aktivno stičišče kulturnega, urbanega in družabnega dogajanja v Kranju, drugi skrbijo za pestro in ustvarjalno okolje z ljubljansko TAM- TAMovo Ulično galerijo na Vegovi ter drugimi družbeno odgovornimi projekti. Umetnost v sklopu ulične galerije pred pragom Layerjeve hiše vsak mesec zaznamuje in predstavi nov avtor, vsak s svojim slogom in izraznostjo.

Tako bodo danes (v petek, 1. decembra) ob 17. uri pred Layerjevo Hišo na v Kranju odprli Ulični Teror, ulično galerijo TAM-TAM, družbe, ki je specialist za mestne plakate. Za celostno podobo predstave in spremljevalnih materialov je poskrbel Studio Kruh. Plakati za predstavo bodo tokrat služili kot mesto za izrekanje sodbe v zadevi Lars Koch, o kateri govori drama Teror; nanje bodo obiskovalci lahko lepili nalepke z napisom, ali je po njihovem mnenju obtoženi kriv ali ne. Poleg spletnega mesta teror.pgk.si je to še ena možnost, da na svoj način sodelujete kot porota v predstavi Teror.

Prihodnji petek, 8. decembra, bo v Prešernovem gledališču še okrogla miza o vprašanjih, ki jih sproža Teror. Na njej bodo aktualnih vprašanjih razmišljali in razpravljali strokovnjaki z različnih področij. Okroglo mizo bo vodil dr. Iztok Podbregar, sodelovali bodo še predsednica okrožnega sodišča v Kranju Janja Roblek, polkovnik Blaž Pavlin, načelnik vojaškega letalskega organa Slovenske vojske, pa vodja varnosti pri Nogometni zvezi Slovenije Martin Koželj, kriminalistični psiholog in pogajalec z delikventi prof. dr. Peter Umek ter varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Ta je prevzela tudi častno pokroviteljstvo nad predstavo Teror.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-nedeljo-bo-podeljena-julija-za-najboljso-igralsko-stvaritev-ansambla-presernovega-gledalisca