Medeja za začetek Večernega programa SSG Trst

Avtor: SSG Trst

Predstava Medeja Luce Ronconija in Danieleja Salva bo na sporedu v sredo, 29. novembra 2017, ob 20:30.


Foto: Arhiv CTB Centro Teatrale Bresciano

Začenja se Večerni izbirni program Slovenskega stalnega gledališča. V sredo, 29. novembra, bo na sporedu namreč gostovanje predstave, ki spada v letošnje sodelovanje in izmenjavo dvoran s Stalnim gledališčem Furlanije Julijske krajine. Medeja je koprodukcija enega vodilnih italijanskih gledališč, to je Piccolo Teatro di Milano Teatro d'Europa, z gledališčema CTB Centro Teatrale Bresciano in Teatro de Gli Incamminati. Režijo je podpisal preminuli Luca Ronconi, reprizo pa je podpisal njegov sodelavec Daniele Salvo. Posebnost te predstave je izbira moškega protagonista, saj vlogo Medeje odigra igralec Franco Branciaroli.

Evripidovo besedilo je temeljnega pomena v zgodovini gledališča sploh in postavlja moralno vprašanje z obravnavanjem zločina, ki je najbolj v protislovju z zakoni narave oz. detomor. Medeja je hči kolhidskega kralja, ki reši vodjo Argonavtov Jazona in se vanj zaljubi. Paru se rodita dva otroka, a Jazon se kljub temu odloči za novo partnersko zvezo in poroči hčerko korintskega kralja Glauko. Prevarana Medeja odloči, da bo uničila vse, kar pripada zvezi z Jazonom in zaradi želje po maščevanju zastrupi Glauko in njenega očeta, nato ubije še lastna otroka.

Uprizoritev, ki si jo bodo abonenti SSG ogledali v sredo, je nastala na polovici devetdesetih let. Ronconi je o tem branju napisal: »Medeja se ne predstavlja kot prevarana ženska ali kot feministka »ante litteram«, temveč kot grožnja, ki preži nad publiko. Prevara je orožje krute princese, ki do konca ne razkrije svojih namenov niti zboru (ki ga sestavljajo korintske ženske). Izbira moškega protagonista omogoča iskanje bolj objektivnega pristopa k tragediji. Os drame se premakne od odnosa med Medejo in Jazonom do odnosa med Medejo in zborom. Njena resnična identiteta je tista neoskrunljive maske.« Predstava bo opremljena s slovenskimi nadnapisi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/medeja-za-zacetek-vecernega-programa-ssg-trst