V celjskem gledališču premiera komedije Kristofa Magnussona Moški brlog

Avtor: STA

V celjskem gledališču bo v petek ob 19.30 premiera komedije Kristofa Magnussona Moški brlog v režiji Sandyja Lopičića. Komedija Moški brlog je bila prvič uprizorjena leta 2003 v gledališču Schauspiel Bonn in je čez noč postala uspešnica. Do sedaj jo je uprizorilo 80 gledaliških hiš po Evropi, med drugim so jo uprizorili tudi v Turčiji.


Foto: Jaka Babnik

Leta 2014 so po komediji posneli tudi istoimenski film, so sporočili iz celjskega gledališča.

Moški sovražijo nakupovanje. Ni hujšega kot soboto zabiti v nakupovalnem centru, spremljati ženo in jo spodbujati pri njenih nakupih. Ji svetovati, kateri odtenek iste bluze ali hlač naj si kupi, ali naj se odloči za čevlje z zaponko ali brez. Zato se trije prijatelji vsako soboto izmuznejo svojim ženam in si najdejo zatočišče v kleti nakupovalnega centra, svoj brlog, kjer se počutijo varne in lahko počnejo moške stvari, medtem ko njihove žene šopingirajo do nezavesti.

Njihovi moški opravki so poležavanje na kavču, pitje piva, spremljanje nogometa in pritoževanje nad ženami. V njihovi moški idili jih zmoti gasilec, ki jim najprej pojasni, da vse, kar počnejo, ni dovoljeno, potem pa se tudi sam hitro pridruži skupini. Skozi njihove zabavne in zafrkantske pogovore se razkrije, da so vse prej kot zadovoljni s svojimi življenji in sami s seboj.

Komedija Moški brlog se poigrava s številnimi moško-ženskimi stereotipi in razkrije humoren pogled na odnose med moškimi in ženskami, tokrat z moške perspektive. Moške težave so pogosto veliko banalnejše od ženskih tegob, a zato nič manj ne obremenjujejo njihovih življenj. Nepremostljive razlike v pogledih na šoping, ljubezen, zakonsko zvezo in življenje razdružujejo zakonske pare. Duhovito komedijo o medsebojnih odnosih, potrošništvu in moškem prijateljstvu bodo še dodatno popestrili številni glasbeni hiti v živo, piše v gledališkem listu.

Sandy Lopičić je vsestranski nemško-bosansko-avstrijski glasbeno-gledališki multitalent: pianist, skladatelj, gledališki režiser in igralec. V Drami SNG Maribor je režiral songdramo Večno mladi, ki je na Dnevih komedije 2016 prejela nagrade žlahtna komedijantka, žlahtni režiser ter žlahtna komedija po izboru strokovne žirije in po izboru občinstva.

Predstavo so ustvarili prevajalka Mojca Kranjc, režiser, skladatelj in oblikovalec luči Sandy Lopičić, dramaturginja Tatjana Doma, scenografinja Mateja Kapun, kostumograf Leo Kulaš, asistentka kostumografa Lara Kulaš, glasbena opremljevalca Sandy Lopičić in Mitja Švener ter lektor Jože Volk.

Igrajo Vojko Belšak, Damjan M. Trbovc, Andrej Murenc in Tarek Rashid.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-celjskem-gledaliscu-premiera-komedije-kristofa-magnussona-moski-brlog