Daša Doberšek bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Daša Doberšek

Igralka Daša Doberšek, članica ansambla Slovenskega mladinskega gledališča, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Aje Kobe. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Štorja od L'ešandrink Drage Potočnjak.


Daša Doberšek / Foto: Luka Kaše

Izbrala sem si dramo Štorja od L'ešandrink Drage Potočnjak, ki je dostopna na SiGledalovem portalu.

Gre za tekst o srečanju treh sodobnih žensk različnih generacij, ki potujejo na ladji iz Trsta v Aleksandrijo. Vsaka na svoj način uteleša princip aleksandrink – žensk z Goriškega, ki so konec 19. in na začetku 20. stoletja z veliko žalostjo in neizmernim pogumom odhajale v Aleksandrijo kot dojilje, guvernante, sobarice, kuharice ... ter s prisluženim denarjem omogočile preživetje svojim bližnjim.

Štafeto izročam scenaristki in filmski režiserki Hanni Slak. Film Rudar, za katerega je napisala scenarij po knjigi Nihče (Niko i ništa) Mehmedalije Alića in ga tudi režirala, je pogumen prikaz pri nas predolgo prepovedane teme povojnih pobojev skozi pretresljivo življenjsko zgodbo glavnega junaka Alija.

Povezava: Draga Potočnjak: Štorja od L'ešandrink


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dasa-dobersek-bere-sodobno-slovensko-dramo