Evelina Pavlovskaja bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Evelina Pavlovskaja

Evelina Pavlovskaja je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Lare Pižent. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Pod snegom Saše Pavček.


Evelina Pavlovskaja / Foto: Osebni arhiv

Hvala dragi Lari Pižent za nominacijo. Priznam, da nisem velika ljubiteljica dramskih tekstov, vendar sem bila vesela izkušnje pa dejstva, da se lahko sama odločim, kaj bom brala. Ponudba je, milo rečeno, velika, zato sem si pomagala s ključnimi besedami, kliknila sem na "smrt" in pred mano se je zvrstilo 14 tekstov na to temo. V branje priporočam dramo Pod snegom avtorice Saše Pavček.

Beremo sicer o precej stvarni življenjski izkušnji, mati Mila žaluje za hčerko Amalijo, za njen pobeg od doma krivi hčerkinega fanta Martina, Mila še vedno verjame, da se bo njena hčerka vrnila domov. Na vrnitev svoje drage čaka tudi Martin. Dva deloma tuja si človeka sta izgubila ljubljeno osebo, ta izguba ju združi.

Ko zapade sneg in vse naokrog postane belo, pride tista tišina, mirna, otožna, vendar ne smemo pozabiti, da se tudi takrat, ko nad snegom vse spi, pod njim odvija življenje. Zgodba je žalostna, tiha, je težka kot sneg in na zelo miren način odpira vprašanja ljubezni, medsebojnih odnosov, življenjskih vrednot, osamljenosti ter do kam le-ta pripelje. Je na nek način srhljiva, kajti si ob branju pomisliš, koliko takih tihih, neopaznih, žalostnih odnosov je pravzaprav med nami, ne mrtvih ne živih, le pod snegom.

Še enkrat hvala Lari Pižent ter posledično Saši Pavček za nekaj prijetnega časa, preživetega s seboj.

Štafeto predajam študentki primerjalne književnosti na FF, razgledani punci, svoji prijateljici Zali Norčič!

Povezava: Saša Pavček: Pod snegom


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/evelina-pavlovskaja-bere-sodobno-slovensko-dramo