Premiera Petelinjega zajtrka in podelitev nagrad za zaključek Čufarjevih dni

Avtor: STA

S premiero koprodukcije Petelinji zajtrk in podelitvijo nagrad se bodo drevi v gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah sklenil jubilejni, 30. Čufarjevi dnevi. Festival ljubiteljskih gledališč je letos postregel s šestimi tekmovalnimi predstavami in mladinskim dnevom, pika na i pa bo koprodukcija Šentjakobskega in domačega gledališča.


Foto: Arhiv GTČ in ŠGL/Aleš Košir

Zadnji večer 30. Čufarjevih dni se bo začel s predstavo spremljevalnega programa, in sicer premiero koprodukcije Petelinji zajtrk, ki je nastala po knjigi Ferija Lainščka in po radijski igri ter filmu. Režira jo Gojmir Lešnjak - Gojc, ki se je pri postavitvi te erotične igre o prijateljstvu na odrske deske srečal z več dilemami.

Film, ki se ga gledalci še živo spominjajo, so adaptirali za gledališče, v katerem so posamezni prizori precej močnejši in bolj ekspresivni kot v filmu, pa čeprav nastopajo ljubiteljski igralci. Zaradi spremembe okolja so zamenjali tudi narečje in prilagodili imena junakov. Predstava pa je dokaz, kaj zmorejo ljubiteljska gledališča, če stopijo skupaj, je prepričana direktorica jeseniškega gledališča Branka Smole.

Ob zaključku letošnjega festivala ljubiteljskih gledališč bodo podelili tudi Čufarjeve nagrade in plakete za najboljšo predstavo in najboljše igralce. Tokrat bodo prvič podelili tudi posebne nagrade za mlade gledališčnike, ki so se izkazali na mladinskem dnevu letošnjega festivala.

Za osrednja priznanja 30. Čufarjevih dni pa se bo potegovalo šest gledališč, katerih predstave je v tekmovalni program kot selektor uvrstil dramski igralec in gledališki režiser Iztok Valič, ki je izbiral med 30 prijavljenimi predstavami slovenskih in zamejskih ljubiteljskih gledališč.

Poleg domačega gledališča, ki je nastopilo s komedijo Alenke Bole Vrabec Pr' Holzer v režiji Vida Klemenca, se tokrat za nagrade borijo še Loški oder s temno komedijo Michaela Hollingerja Svetniki v režiji Jaše Jamnika, KUD Zarja Trnovlje - Celje z dramo Antona Pavloviča Čehova Vanja v režiji Tomaža Krajnca, Koroški deželni teater s Terapijo Jordana Cvetanovića v režiji Sergeja Dolenca, medvoški KUD Fofite z dramo Davida Harrowerja Kos v režiji Braneta Kraljeviča in Šentjakobsko gledališče Ljubljana z Dekameronom v režiji Primoža Ekarta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-petelinjega-zajtrka-in-podelitev-nagrad-za-zakljucek-cufarjevih-dni