Na Špici bo ob prazni luni vzplamtela Ana Plamenita

Avtor: STA

Preden bodo ljubljansko mestno središče razsvetlile praznične lučke, bo na njegovem obrobju ob Ljubljanici danes vzplamtela Ana Plamenita 2017. Festivalski ambient, ki bo tokrat zagorel na ljubljanski Špici, bodo med 17. in 21. uro popestrile delavnice izdelovanja lantern, svetlobnih pokrival in klobukov ter različne iskrive intervencije.


Foto: Arhiv Gledališče Ane Monro

Festival noči, ognjenih ambientov in druženja Ana Plamenita je ideja Gledališča Ane Monro. Kot navajajo na svoji spletni strani, je to festival, ki v kratkih novembrskih dneh, ko se stemni že v popoldanskih urah, poživi izbrane mestne kotičke in jih pretvori v prav posebne ambiente, razsvetljene z ognjenimi instalacijami.

Letošnji festival bo po njihovih navedbah v znamenju mlaja, lunine mene, ki vabi k počitku, postu in prenovi. "To je tudi primeren dan, da razmislimo o slabih navadah in kako se jih znebiti," so dodali. Da bo sprehod z Ano Plamenito v skladu z luno, bodo poskrbeli sij svečk in performerji, v družbi katerih bodo lahko obiskovalci gledali v plamen, poslušali glas noči ali se energijsko očistili. Ogenj bo gorel v neposredni bližini Ljubljanice, reke sedmih imen, kar prida dogodku še dodaten čar, so zatrdili.

Festival so prvič izvedli leta 2009, gostoval pa je že na pobočju Ljubljanskega gradu, na nabrežju Gradaščice, ob Krakovskem nasipu, na dvorišču dvorca Selo v Mostah in na Šišenskem hribu. Od leta 2013 festival pod imenom Ana Plamenita Mariborska prirejajo tudi v štajerski prestolnici, kjer sta organizatorja Narodni dom in Društvo Hiša!.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-spici-bo-ob-prazni-luni-vzplamtela-ana-plamenita