Ljiljana Keča dobitnica nagrade Lydie Wisiakove za življenjsko delo

Avtor: STA

Društvo baletnih umetnikov Slovenije bo v sodelovanju z SNG Maribor ter SNG Opera in balet Ljubljana na Velikem odru SNG Maribor drevi v okviru Svečanega baletnega koncerta podelilo letošnja najvišja strokovna priznanja s področja baletne umetnosti v Sloveniji, nagrade Lydie Wisiakove. Za življenjsko delo jo prejme Ljiljana Keča.


Foto: Freeimages

Ljiljana Keča, legenda mariborskega Baleta, je umetniško pot začela v SNG Maribor leta 1974, po končani baletni šoli v Novem Sadu. Zaradi odlične baletne tehnike je kmalu postala solistka mariborskega Baleta.

V svoji karieri je poustvarila vrsto vidnih vlog, med katerimi so Biserka v Ohridski legendi, Kača v Stvarjenju sveta, Kitri v Don Kihotu, Pepelka v Pepelki, Grofična v Flamski legendi, Julija v Romeu in Juliju, Marija v Bahčisarajski fontani, Vila slaščic v Hrestaču in Anitra v Peer Gyntu. Svoj pečat je pustila tudi v opernih predstavah - kot solistka v Faustu, Carmen, Kačjem pastirju, Traviati, Kneginji Čardaša in drugih.

S svojo umetniško osebnostjo, baletnim znanjem in odrsko prezenco je navduševala tako občinstvo kot strokovno javnost, s svojim delovanjem in številnimi vlogami pa je močno prispevala k razvoju Baleta SNG Maribor. Leta 1993 je odrske deske zamenjala za vodenje domačega baletnega ansambla in začela novo poglavje v delovanju mariborskega baleta. Delovala je tudi kot pedagoginja v SNG Maribor, Srednji baletni šoli Maribor, Plesnem Studiu Ptuj in na Baletnem oddelku Glasbene šole Murska Sobota, kjer poučuje še danes.

Nagrado Lydie Wisiakove za posebne dosežke na področju baletne umetnosti v obdobju zadnjih dveh let prejmeta Asami Nakashima in Petar Đorčevski, nagrado pa je komisija namenila tudi baletni predstavi Doktor Živago v izvedbi Baleta SNG Opera in balet Ljubljana.

Asami Nakashima je vzhajajoča zvezda mariborskega Baleta. Nagrado bo prejela za umetniško premišljeni in karakterno različni interpretaciji vlog Gulnare in Medore v baletu Gusar v produkciji Baleta SNG Maribor.

Đorčevski je umetnik in plesalec, ki že vrsto let predstavlja jedro moškega dela ljubljanskega Baleta. Nagrado bo prejel za umetniško premišljeni in karakterno različni interpretaciji vlog Viktorja Kumarovskega v baletu Doktor Živago in Tybalta v baletu Romeo in Julija v produkciji Baleta SNG Opera in balet Ljubljana.

Baletnemu ansamblu SNG Opera in balet Ljubljana pa je žirija nagrado namenila za pristno doživetje ter vrhunsko izvedbo svetovne praizvedbe dramskega baleta Doktor Živago.

Nagrade Lydie Wisiakove, ki jih Društvo baletnih umetnikov Slovenije vsakoletno podeljuje od leta 1997, predstavljajo najvišje strokovno priznanje za plesne dosežke s področja baletne umetnosti v Sloveniji.

Društvo lahko vsako leto podeli eno nagrado za življenjsko delo in največ tri za posebne umetniške dosežke na področju baletne umetnosti v obdobju zadnjih dveh let. Poleg nagrad lahko plesalkam ali plesalcem podeli tudi posebna priznanja.

Komisijo za podeljevanje nagrad sestavlja sedem članov, od katerih jih društvo imenuje pet, od leta 2013 dalje pa po enega člana imenujeta še SNG Opera in balet Ljubljana ter SNG Maribor. Letošnjo komisijo sestavljajo Bojana Hinteregger (predsednica), Alenka Ribič, Sanja Nešković Peršin, Edward Clug, Matjaž Marin, Tomaž Rode in Vojko Vidmar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljiljana-keca-dobitnica-nagrade-lydie-wisiakove-za-zivljenjsko-delo