Bog masakra Yasmine Reza tudi na mariborskem odru

Avtor: STA

Drama SNG Maribor postavlja na oder igro Bog masakra priljubljene francoske pisateljice Yasmine Reza, ki govori o soočenju dveh parov iz srednjega razreda potem, ko sta se njuna otroka stepla. Po besedah režiserke Ajde Valcl gre za navidez lahkotno zgodbo, ki pa podaja ostro kritiko in zelo točen pogled v nekatere bistvene probleme današnje družbe.


Foto: Damjan Švarc

"Predzgodba igre je v nasilnem incidentu dveh 11-letnikov in mislim, da je Reza namenoma izbrala dogodek, ki je nasilnejši kot sicer in terja neko stališče, neko obravnavo. Spremljamo štiri odrasle, ki naj bi se na srečanju trezno in odgovorno lotili analize tega in našli nek skupen konsenz, kako ukrepati in kaj sporočiti otrokom, a se srečanje sprevrže v vojno osebnih interesov, konfliktov, obračunavanj, zamer, kjer se sklepajo zavezništva enkrat z enim, drugič z drugim. Končni rezultat tega je, da vsak par razpade, vsak posameznik na nek način razpade, čeprav se zgodba konča na začetku," je na včerajšnji novinarski konferenci pred petkovo premiero uprizoritve na Malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor povedala Ajda Valcl.

Gledališka in radijska režiserka mlajše generacije je v Mariboru režirala že Staromodno komedijo o ljubezni v zrelih letih, tokrat pa se loteva odnosov srednjega razreda. Po njenih besedah ne gre za klasično komedijo, čeprav sta humor in satira sestavni del zgodbe. "Ljudje lažje sprejmejo kritiko oziroma nek razmislek skozi lahkotnejši, komični ton. To zna Reza zelo dobro narediti," je pojasnila.

Igrajo Ana Urbanc, Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič in Kristijan Ostanek. "V bistvu so vsi štirje glavni igralci in držijo štiri vogale te igre. Karakterji so zastavljeni tako, da so zelo lahki za identifikacijo gledalcev z njimi," je še povedala režiserka.

To je izpostavila tudi umetniška direktorica Drame SNG Maribor Diana Koloini. "Ta igra uprizarja ljudi iz sloja, ki mu pripadamo večinoma vsi, ki hodimo v gledališče, torej relativno kultivirani in dobro stoječi srednji razred. Pokaže, koliko problemov, konfliktov in resnih soočenj se dogaja tudi v tem krogu, ki je na prvi pogled brez problemov. Z njimi se soočajo tudi ljudje, ki so si relativno podobni, a se izkaže, kako zelo so različni, tudi zaradi tega, ker jih obseda njihov egoizem, ki je eden temeljnih fenomenov tega sveta, v katerem živimo," je pojasnila.

Yasmino Reza po navedbah SNG Maribor med drugim odlikuje to, da zna s svojimi zgodbami zadeti paradigmatičen oziroma simptomatičen motiv, ki na izviren in hkrati točen način ujame neko nevralgično točko sodobnega sveta. Njen Bog masakra (Le Dieu de carnage) iz leta 2007 je osvojil odre po svetu, po njem pa je bil leta 2011 posnet tudi film Carnage v režiji Roberta Polanskega z igralci Kate Winslet, Christophem Waltzem, Johnom C. Reillyjem in Jodie Foster.

Večina iger Yasmine Reza je bila kmalu po nastanku uprizorjena tudi v Sloveniji, Bog masakra recimo oktobra letos premierno v Šentjakobskem gledališču Ljubljana v režiji Borisa Kobala.

Čeprav se zgodba dogaja v Parizu, po besedah igralca Vlaškalića zelo dobro odslikava tudi slovensko družbo. "Tudi tu živi ta Bog in prav se mi zdi, da govorimo o tem tudi na tem odru. To niso stvari, ki so samo del predstave, ampak so na nek način tudi del naše družbe," je menil.

Predstava med drugim odpira vprašanja sodobnega starševstva. "Zanimiv mi je bil ta pokuk v starševstvo z neke manj lepe plati," je povedala Ana Urbanc. Edina, ki ima sicer osebno izkušnjo s tem, je Ksenija Mišič. "Na žalost prvič igram nekaj, kar v realnosti tudi živim. Takšne situacije sem preigrala že velikokrat, ne sicer v dnevnih sobah ampak v šolah," je povedala.

Bog masakra je po njenih besedah "mentalna slika naše družbe, ki se raje zmasakrira kot modro pogovori in pristane na neke kompromise, ki ne pozna kritičnega pogleda nase in na dejansko situacijo, ampak slepo in strogo zagovarja ego".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/bog-masakra-yasmine-reza-tudi-na-mariborskem-odru